Wat moet je weten voor je eraan begint.
- Borstvoeding geven is gemakkelijk: het is veilig, gratis, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven.
- Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel aan. Het kind, omdat een goede hechting een voorwaarde is voor een gezonde emotionele ontwikkeling. En de mama, omdat een goede hechting er voor zorgt dat zij haar kind beter begrijpt en dus makkelijker aan de behoeften van haar kind tegemoet kan komen.
- Een huilende baby vindt (bijna) altijd troost aan de borst. Het resultaat is een tevreden baby en een tevreden moeder. Stressniveau’s zakken zienderogen (bij beide partijen) als baby niet meer huilt.
- Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen verpakking, geen afval.
Voordelen voor mama
- Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling snel: de baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst snel samen. Het bloeden na de bevalling duurt dan ook kort. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is “opzij gezet” voor de baby, makkelijker kwijt.
- Als een vrouw borstvoeding geeft, heeft zij minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Hierbij is het belangrijk te onthouden dat hoe langer een vrouw heeft gevoed, hoe kleiner de kans op deze kankers is.
- Minder kans op osteoporose.
- De psychologische voordelen voor de moeder mogen we niet vergeten. Veel vrouwen vertellen dat zij trots zijn op hun lichaam en hun borsten omdat zij in staat bleken te zijn hun kind te voeden en te troosten! In onze maatschappij is dat een belangrijke ervaring. Het is een logische volgende stap van je vrouwenlijf. Eerst heeft het een kindje verwekt, dan gedragen, dan gebaard en nu gevoed. Alle troeven van een vrouwenlijf zijn benut !
Voordelen voor je baby
- Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Idealer dan dat wordt het niet. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat je dan bij je kindje introduceert.
- De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een 7 maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
- De eerste dagen na de geboorte, maken je borsten colostrum aan. Colostrum zit boordevol afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en helpt het om het meconium (de eerste stoelgang) sneller het lichaam te doen verlaten. Daardoor wordt de kans op icterus (geelzucht) (en dus op een versufte baby) kleiner.
- Moedermelk bevat levende cellen, antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstkinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem. Als ze dan toch ziek worden, zijn ze gemiddeld sneller genezen omdat mama “mee vecht” tegen de ziektekiemen.
- Een baby die borstvoeding krijgt, heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt vooral als de baby minimaal 6 maanden (niks anders dan) borstvoeding heeft gehad.
- Een baby die borstvoeding krijgt, heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis), ziekte van Crohn.
- De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Een baby die borstvoeding krijg, scoort daardoor beter op mentale en motorische tests.
- Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.