Hoewel er geen “juist” stoelgangspatroon bestaat, kan minder dan drie keer per week een teken zijn van obstipatie. Gelukkig is dit symptoom relatief gemakkelijk te voorkomen, te verlichten of hopelijk volledig te vermijden. Tijdens de zwangerschap is het wel een extra uitdaging. De druk van de steeds groeiende baarmoeder op darmen en de aars kan leiden tot constipatie, bovendien verloopt de darmwerking vertraagd door de zwangerschapshormonen, zo blijft de stoelgang langer in de darmen aanwezig, waardoor er nog meer vocht wordt aan onttrokken.
Welke natuurlijke middeltjes kunnen helpen?
- Eet voldoende vezelrijke voeding, zoals fruit en groenten, en zo min mogelijk (of geen) industrieel verwerkt voedsel, zo kan je het spijsverteringsstelsel opnieuw in balans brengen.
- Beweeg voldoende.
- Drink voldoende water.
- Onderdruk je stoelgangsgevoel niet.
- Maak tijd om stoelgang te maken.
- De ideale houding om stoelgang te maken, is met een bankje onder je voeten, zo komen je knieën iets hoger.
- Eet een kiwi op je nuchter maag
Een groene kiwi kan constipatie op natuurlijke wijze verlichten.
Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat kiwi’s de stoelgang bevorderen en obstipatie tegenwerken. De redenen hiervoor zijn de hoge vezelgehalte van twee soorten vezels: onoplosbaar en oplosbaar. Beide werken samen op hetzelfde moment.
De oplosbare vezel bindt water en vergroot de ontlasting wanneer deze door de darm beweegt. Dit maakt de stoel groter en zachter en kan gemakkelijk worden getransporteerd. Droge en harde ontlasting beweegt langzaam door de darm, waardoor het moeilijk is om te ontlastten. De onoplosbare vezels dragen ook bij aan de toename van het stoelgangvolume, wat helpt om de ontlasting sneller door de darm te bewegen. Het uitgebalanceerde deel van beide soorten vezels stimuleert de darm en versnelt de voedselstroom. Naast de laxerende werking, hebben studies hebben aangetoond dat kiwi’s ook het ongemakkelijke gevoel van volheid verhinderen De reden hiervoor is dat ze actinidine bevatten, een natuurlijke verteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Zet ze alvast op je boodschappenlijstje, die kiwi’s.
Het effect zou niet hetzelfde zijn bij de gele kiwi’s.
Werken deze tips voor jou onvoldoende? Vraag het aan je vroedvrouw!