Prenatale kinesitherapie

Heb je tijdens je zwangerschap last van bekkenpijn, lage rugpijn, klachten bij het veranderen van houding, dan kan een kinesist je zeker helpen. Heb je reeds last van urineverlies, aambeien, constipatie of een zwaartegevoel vaginaal, dan ben je zeker ook welkom bij de bekkenbodemtherapeut! Daarnaast is preventie goud waard. Hoe beter je je bekkenbodemspieren kan coördineren prenataal hoe vlotter je ook postnataal zal herstellen. Daarom raden wij iedereen aan om prenataal al eens een bezoek te brengen aan de bekkenbodemtherapeut.

Waarom is prenatale kinesitherapie zo belangrijk?

Preventie is goud waard. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat als je bekkenbodemoefeningen doet prenataal je postnataal ook makkelijker revalideert. Het is daarbij heel belangrijk dat je bij deze oefeningen evenveel aandacht geeft aan het aanspannen als aan het ontspannen van deze spieren. Om vaginaal te bevallen moet je deze spieren namelijk goed kunnen loslaten en ontspannen. Om zeker te zijn dat jij deze spieren juist coördineert en dus juist zou oefenen, raden we aan om tussen je 12-28w een consult in te plannen bij één van onze bekkenbodemtherapeuten. 

Wanneer kan ik tijdens de zwangerschap nog terecht bij een kinesist?

Onze kinesisten kunnen helpen bij bekkenpijn of lage rugpijn. Deze klachten horen namelijk niet thuis bij een zwangerschap. Ben je op zoek naar verlichting of zelfs verbetering van je klachten, ondersteuning en comfort dan kan je dus terecht bij de kinesist. Ook voor bekkenbodemklachten zoals vb urineverlies, ben je altijd welkom om je zo comfortabel mogelijk je verdere zwangerschap te laten beleven. Postnataal werken we dan verder op het volledig herstel van deze spiergroep. 

Bereid de kinesist je voor op de bevalling?

De kinesist legt je graag tijdens de zwangerschap de werking van de bekkenbodemspieren uit en gaat met jou op zoek naar hoe je deze spieren goed kan ontspannen en coördineren. Hierbij wordt er ook extra aandacht gegeven aan je ademhaling. We adviseren je een afspraak te maken tussen je 12-28W van je zwangerschap.

Voor de concrete voorbereiding rond de arbeid en bevalling verwijzen we in onze praktijk graag door naar de vroedvrouwen. Check onze zwangerschapscursus.

Mag je dan je bekkenbodemspieren trainen prenataal?

Ja hoor, je mag deze zeker en vast trainen! Maar trainen wil niet alleen zeggen dat je enkel naar kracht en sterkte moet oefenen. Trainen houdt ook in dat je je bekkenbodem goed moet leren loslaten. Je leert hier oa je ademhaling voor gebruiken, iets wat je ook als eerste weer mag oefenen postnataal.

De mythe van te sterke bekkenbodemspieren om te bevallen is geen juiste verwoording. Wanneer je bevalling moeizaam verloopt door je bekkenbodemspieren wil dit zeggen dat je deze spieren minder goed aan het loslaten bent. Leren voelen wat een ontspannen bekkenbodem is kan je dus net helpen tijdens een bevalling.

Heb je reeds klachten tijdens de zwangerschap zoals urineverlies, zwaartegevoel vaginaal, of constipatie? Dan krijg je hier reeds een heleboel info, tips en oefeningen voor waar je nadien ook postnataal rekening mee kan houden.

Knowledge is power!
 

Hoe maak ik een afspraak?

  • Kies hieronder je kinesist
  • Maak meteen een online afspraak-een eerste afspraak vast leggen is voldoende – verdere afspraken worden samen ingeroosterd bij je eerste consult.
  • Geen plekjes vrij? Neem even telefonisch contact op met Leen of Veerle.

Zoek hier jouw wolkjes (kinesistBekkenbodemtherapeut)
Locatie
Waar op consult?Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Zoek je nog iets anders?

Seksuele klachten

Seks hoort nooit pijnlijk te zijn. Wanneer er toch pijn bij seks  wordt gevoeld adviseren we je te laten informeren bij je gynaecoloog en bekkenbodemtherapeut (kinesitherapeut)

Lees meer   >

Bekkenbodem voor mannen

Mannen, ook jullie zijn welkom bij de wolk voor therapie van je bekkenbodemspieren. 

De meeste mannen worden echter pas geconfronteerd met hun bekkenbodemspieren wanneer zij een operatieve ingreep hebben moeten laten uitvoeren aan de prostaat. Heb je klachten, kom sneller langs.

Lees meer   >

Bekkenbodem voor vrouwen.

Los van een zwangerschap zijn alle vrouwen welkom bij de wolk voor therapie van de bekkenbodemspieren. 

Lees meer   >

Bekkenbodemtherapie voor kinderen

HOERA! De eerste keer pipi of kaka op het potje! Terwijl het ene kind haast vanzelf droog wordt, kost zindelijk worden het andere kind heel wat moeite. Door de super absorberende luiers is de leeftijd dat kinderen zindelijk worden algemeen verlaat. Heeft u vragen over de start of aanpak van zindelijkheidstraining of verloopt de zindelijkheidstraining niet zo vlot? Dan kan u altijd bij ons terecht voor meer informatie en begeleiding.

Lees meer   >

Postnatale kinesitherapie

Een zwangerschap en een bevalling putten de bekkenbodemspieren fel uit. Allereerst ondersteunt deze spiergroep tijdens de zwangerschap de groeiende baby waardoor alleen al van het 9 maand dragen, deze spieren ontzettend uitgeput zijn. Tijdens je bevalling rekken je bekkenbodemspieren 300% uit, daarbij heb je misschien nog een knipje of scheur in deze weefsels, wat het vanzelfsprekend maakt dat deze spiergroep dient te revalideren van het traject dat ze hebben afgelegd. Vergelijk het maar met het herstel van een verrekking of spierscheur bij een sportblessure.

4/5 Vrouwen die een zwangerschap heeft gedragen ervaart urineverlies om en rond de zwangerschap, 1/2 heeft klachten van een verzakking postnataal en 1/8 heeft moeite met windjes/stoelgang op te houden na de bevalling. Deze klachten komen dus ontzettend vaak voor. Soms kort na de bevalling, maar even goed pas enkele jaren later. Bekkenbodemkinesitherapie en postnatale kinesitherapie is er om dergelijke klachten te voorkomen en/of te behandelen. Wij helpen jou hier graag mee verder!

 

Lees meer   >