Als je zwanger bent, zijn er zoveel dingen die kunnen veranderen of die een beetje vreemd zijn. Elke dag is een uitdaging. Iets wat voor veel vrouwen verwarrend is, zijn de oefenweeën, de voorweeën of de Braxton-Hicks contracties.
Valse weeën
Valse weeën, ook wel Braxton Hicks contracties, zijn de onregelmatige en vaak pijnloze weeën die sommige vrouwen voelen tijdens hun zwangerschap. Ze zijn niet gevaarlijk, zorgen niet voor ontsluiting maar kunnen wel heel oncomfortabel zijn. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen Braxton Hicks contracties en echte weeën. Zo kan je het juiste moment van de start van de arbeid inschatten.
Het belangrijkste verschil tussen Braxton Hicks en "echte weeën," is dat deze valse weeën niet toenemen of intenser worden. Ze kunnen komen en gaan, maar ze worden niet frequenter of erger na verloop van tijd. Deze "valse weeën" kunnen je ongerust maken, omdat ze voor iemand die ze nog nooit heeft meegemaakt, ze heel intens kunnen aanvoelen, maar er zijn meestal een aantal belangrijke verschillen.
Wat zijn Braxton-Hicks contracties?
Braxton-Hicks contracties zijn sporadische baarmoedercontracties die elk moment kunnen optreden, meestal vanaf 20 weken zwangerschap. Ze zijn genoemd naar John Braxton Hicks, de Engelse arts die ze voor het eerst beschreef in 1872.
Ze worden ook wel "valse weeën" genoemd.
Braxton Hicks weeën komen niet met regelmatige tussenpozen voor, zoals echte weeën. Ze worden ook niet sterker na verloop van tijd of bij bepaalde activiteiten, zoals echte weeën.
Wat veroorzaakt Braxton Hicks contracties ?
Braxton Hicks contracties worden net als gewone weeën veroorzaakt door het aanspannen van de baarmoederspieren. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, zijn er enkele veel voorkomende oorzaken waar je op moet letten.
Mogelijke oorzaken zijn:
- Beperkte vochtinname: blijf zeker voldoende drinken gedurende je hele zwangerschap
- Beweging: Je kunt later op de dag Braxton-Hicks weeën krijgen als je in beweging was. Als je rust gaan ze meestal voorbij.
- Seks: Een orgasme kan baarmoedercontracties uitlokken omdat je lichaam na een orgasme oxytocine aanmaakt. Oxytocine zorgt ervoor dat spieren, zoals de baarmoeder, samentrekken. Het sperma van je partner bevat prostaglandines die ook samentrekkingen kunnen veroorzaken.
- Een volle blaas: De druk van een volle blaas op de baarmoeder kan samentrekkingen of krampen veroorzaken.
- Laag magnesiumgehalte: krampen en spierspanning kunnen voor sommige mensen een uitlokkende factor zijn. Vraag raad aan je vroedvrouw voor een magnesium supplement
Hoe kun je het verschil zien tussen Braxton Hicks contracties en echte weeën?
Frequentie
De beste manier om te weten of je Braxton-Hicks contracties hebt, is erop te letten hoe vaak ze komen en hoe sterk ze zijn. Zoals gezegd zijn ze in het begin meestal niet frequent en pijnloos. Als je merkt dat ze vaker komen of als ze sterker en pijnlijker worden, dan heb je waarschijnlijk weeën.
Timing
Een andere manier om het verschil te zien tussen valse weeën en echte weeën is de timing ervan. Echte weeën volgen meestal een regelmatig patroon, Braxton-Hicks niet.
Pijn
Braxton Hicks contracties kunnen ongemak veroorzaken, maar zijn een pak milder dan echte weeën. Ze voelen eerder aan als lichte menstruatiekrampen of gewoon een verstijving van je buikspieren.
Bij echte weeën voelen vrouwen ze vaak in de onderrug. Als je al lage rugpijn hebt, zal de weeënpijn duidelijk zijn, omdat ze krachtiger is en toeneemt en afneemt als een golf. Bij echte weeën stop je meestal even waar je mee bezig bent tijdens de wee.
Duur
Braxton Hicks contracties duren meestal een paar seconden, maar kunnen soms vele minuten duren zonder op te houden. De weeën zijn voorspelbaar en voorspelbaar, terwijl valse weeën uit het niets lijken te komen als je beweegt en even snel kunnen gaan als ze gekomen zijn.
Wat moet ik doen als ik Braxton-Hicks contracties heb?
Als je Braxton-Hicks contracties hebt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze te verzachten:
- Drink voldoende: Uitdroging kan soms leiden tot valse weeën, dus zorg ervoor dat je de hele dag door veel water drinkt.
- Probeer van houding te veranderen: Als je zit of staat, probeer dan op je linkerzij te gaan liggen tot de wee afneemt.
- Neem voldoende rust
- Gebruik ontspanningstechnieken: Haal diep adem of probeer wat zachte stretch oefeningen.
- Ga in bad: dit is meestal ook een goede manier om je hele lichaam te ontspannen!
- Bespreek met je vroedvrouw of een magnesiumsupplement jou zou kunnen helpen
Hoeveel Braxton Hicks contracties kan ik verwachten?
- Sommige vrouwen ervaren ze niet, dat kan en is niet abnormaal
- Een 10-15 braxton Hicks contracties per dag is heel normaal
- Een 20-25x per dag is een teken om het wat rustiger aan te doen, bekijk zeker de mogelijkheden hierboven
- Vanaf 40-50x per dag moet je een zorgverlener contacteren.
Bij ongerustheid is het belangrijk om altijd een zorgverlener te contacteren. Herken je echte weeën voor 37 weken, ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis.