Powerkolven is een techniek om je melkproductie te verhogen. Of je nu net begonnen bent met borstvoeding geven of je al een tijdje bezig bent, powerkolven kan je helpen om een hogere melkvoorraad op te bouwen. Wil je meer weten over deze superstimatietechniek? Lees zeker verder.
Misschien kan je baby (nog) niet goed genoeg zuigen of is hij te zwak om de borst voldoende leeg te drinken. Misschien werd je baby te vroeg geboren of moet je binnenkort weer aan het werk. Misschien geef je borstvoeding aan een meerling.
Veel moeder die regelmatig kolven zien dat hun melkproductie afneemt na ongeveer 6 weken. Soms kan je minder melk aanmaken na stressvolle situaties.
Powerkolven kan helpen als aanvullende stimulatie van je melkproductie als drinken aan de borst of 'gewoon' afkolven de melkproductie niet of onvoldoende kan verhogen of in stand kan houden.
Wat is powerkolven?
Powerkolven is een techniek waarbij je in een korte periode herhaaldelijk kolft om je melkproductie te stimuleren. Dit proces boost de zuigstimulatie van een baby na tijdens een clustermoment waardoor je borsten meer melk gaan stimuleren.
Voordelen van powerkolven
- Verhoogde melkproductie: Powerkolven kan je melkproductie aanzienlijk verhogen door je lichaam te stimuleren om meer melk te produceren.
- Opbouwen van een voorraad: Door je melkproductie te verhogen met powerkolven, kan je een voorraad moedermelk aanleggen
- Het helpt bij een productiedipje: Met een hogere melkproductie ben je beter in staat om aan de behoeften van je baby te voldoen en adequaat te reageren op de vraag naar voeding.
Ook nog even dit
Soms kan je het gevoel hebben dat je een productiedip hebt, maar is het eigenlijk niet zo. Vraag raad aan je vroedvrouw! Ze stelt graag een plan op maat voor je op. Twijfel niet om ons te contacteren, we zijn hier voor jou!
Hoe werkt powerkolven?
- Kies een moment waarop je ontspannen bent en je niet gestoord wordt.
- Masseer je borsten, stimuleer je tepels
- Kies hieronder schema dat bij jou past of vraag raad aan je vroedvrouw
- Houd je aan het schema en blijf consequent kolven om het beste resultaat te bereiken.
- Verhoog regelmatig de zuigkracht: Stel de kolf in op een hogere zuigkracht dan normaal, maar houd het comfortabel. Het doel is om je lichaam te stimuleren, maar niet om pijn te veroorzaken.
Mogelijke powerkolf schema's
Kies een schema dat jij kan volhouden voor een drietal dagen. Je ziet het resultaat pas na die drie dagen. Merk je een irritatie, stop dan sneller.
Extra tips en weetjes
- Gebruik steeds een efficiënte dubbelzijde kolf. Je kan powerkolven met een enkelzijdige kolf maar dat is minder efficiënt.
- Hydratatie: zorg dat je zelf voldoende drinkt
- Je hoeft je kolf & toebehoren tussendoor niet telkens leeg te maken/af te wassen. Zo bespaar je werk én kan de blik op je verzamelde melkvoorraadje je misschien motiveren.
- Na een drietal dagen merk je normaal gezien een stijging in productie op.
- Gebruik te pauzes om voldoende de drinken, iets te eten en even te rusten.
- Bij een handenvrije kolf of kolfbeha heb je meer vrijheid.
- Wees niet teleurgesteld bij een beperkte opbrengst, doel is productie doen stijgen en dat vraagt even tijd.
- Ben je op zoek naar een kolf of een kolfbeha, aarzel niet om ons te contacteren, we hebben een ruim aanbod. Kom gerust eens langs voor een kolfconsult of beha advies.
Let op:
Deze informatie is bedoeld als algemeen advies. Raadpleeg altijd een vroedvrouw of lacatiekundige voor specifieke begeleiding en ondersteuning.