Tussen dag 2 en dag 5 na de bevalling kan je stuwing krijgen. Je melkproductie komt nu goed op gang. Dit betekent dat je borsten groter en gezwollen zijn. Ze voelen zwaar, warm en oncomfortabel aan. De aders op je borsten kunnen strak gespannen staan. Je tepelhof is vaak ook gezwollen, waardoor je baby moeilijker kan aanhappen.
Wat is stuwing?
Meestal is stuwing een normaal fysiologisch proces, de melkproductie schiet nu écht in gang en je borsten zijn hard aan het werk. Daardoor neemt de bloedtoevoer naar je borsten sterk toe en ook je lymfevaten staan onder druk, waardoor het vocht je borst niet uit kan.
Normaal duurt stuwing tot maximaal 2 weken na de bevalling.
Krijg je hierna opeens terug last van stuwing? Contacteer dan zeker je vroedvrouw!
Hoe overmatige stuwing voorkomen?
- Probeer snel na de geboorte vaak te voeden
- Geef voeding op vraag
- Zorg voor een goede aanhap
- Geef geen andere bijvoeding
Wat te doen bij felle stuwing?
- Voed/kolf op vraag, niet vaker.
- Neem voldoende rust!
- Er zijn enkele oefeningen die je kan uitvoeren om de borst terug soepeler te krijgen en het overtollig vocht af te voeren. Heel belangrijk hierbij is dat je telkens masseert in de richting van je oksel. Vraag aan je vroedvrouw om deze oefeningen samen met jou te overlopen op huisbezoek.
- Je kan deze oefeningen uitvoeren in de douche. Ook warmte voor de oefeningen kan helpen, maar alleen als dit goed voelt voor jou.
- Vlak voor de voeding kan je de tulptechniek uitvoeren. Hierbij zet je je vingers in een “tulpje” of kommetje rond je tepel en duw je het tepelhof naar achteren, gedurende 15 sec.
- Je kan manueel melk afkolven tot tepel soepel is en naar boven kan gelift worden.
- Na de voeding kan koude helpen op pijnlijke of gezwollen plekken. Een coldpack kan comfort bieden
- Vermijd knellende kleding of bh’s