Is vaginaal vochtverlies normaal?

Icon 43

Vaginale afscheiding of vochtverlies is een normaal verschijnsel bij vrouwen, inclusief zwangere vrouwen. Het kan optreden als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels en de bloedtoevoer naar de vagina tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam tal van veranderingen als gevolg van hormonale fluctuaties.
Een van deze hormonen is oestrogeen, dat de doorbloeding van het bekkengebied verhoogt en de slijmvliezen van de vagina stimuleert. Dit kan leiden tot een toename van vaginale afscheiding. Daarnaast produceert de baarmoederhals tijdens de zwangerschap ook meer slijm om de baarmoeder te beschermen tegen infecties.

Het vaginale vochtverlies kan variëren in consistentie en kleur gedurende de zwangerschap. In het algemeen is het vaak helder of licht troebel en heeft het geen onaangename geur. Het kan ook dikker worden naarmate de zwangerschap vordert.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap normaal is. Als de afscheiding verandert in kleur, consistentie of geur, of als er andere symptomen optreden, zoals jeuk, irritatie, branderigheid of pijn, is het verstandig om contact op te nemen met een zorgverlener. Dit kan duiden op een infectie, zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose, en dan is een behandeling nodig.

Heb je zorgen of vragen over vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap aarzel niet je zorgverlener te contacteren, omdat zij het beste in staat zijn om gericht advies en eventueel onderzoek te bieden om eventuele problemen uit te sluiten.

Zoek je nog andere faq's?

Week van de borstvoeding

Soms is loslaten moeilijker dan vasthouden

Lees meer   >

Wat bij stuwing?

Tussen dag 2 en dag 5 na de bevalling kan je stuwing krijgen. Je melkproductie komt nu goed op gang. Dit betekent dat je borsten groter en gezwollen zijn. Ze voelen zwaar, warm en oncomfortabel aan. De aders op je borsten kunnen strak gespannen staan.

Lees meer   >

Hoe verloopt de glucose challenge test – suikertest?

De glucose challenge test of suikertest wordt afgenomen tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek. Deze kan in onze praktijk gebeuren.

Lees meer   >

Wat als ik in een regio woon waar jullie niet komen?

We zouden maar wat graag ieder van jullie kunnen verder helpen. Helaas kan dat niet. Benieuwd waar je terecht kan als je in een regio woont waar De Wolk niet komt?

Lees meer   >

Hoe gebeurt de uitgebreide suikertest – OGTT?

Bij een verhoogde challengetest, plannen we een OGTT in, een uitgebreide suikertest

Lees meer   >

Wat met obstipatie tijdens de zwangerschap?

Hoewel er geen “juist” stoelgangspatroon bestaat, kan minder dan drie keer per week een teken zijn van obstipatie. Gelukkig is dit symptoom relatief gemakkelijk te voorkomen, te verlichten of hopelijk volledig te vermijden. Tijdens de zwangerschap is het wel een extra uitdaging.

Lees meer   >

Wat als je zure oprispingen hebt?

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft last van zure oprispingen. De klachten komen het meest voor tijdens het tweede en derde trimester. Maagzuur is een irritatie of branderig gevoel van de slokdarm veroorzaakt door de maaginhoud die terugvloeit uit de maag.

Lees meer   >

Hoe verloopt een eerste afspraak met een vroedvrouw?

Een positieve zwangerschapstest? Maak meteen een afspraak bij een vroedvrouw. Ze kan enorm veel voor jou betekenen. Omdat jij vroedvrouwenzorg verdient, maak je best tijdig een afspraak voor een medische controle.

Lees meer   >

Zwanger worden, wat moet je echt weten?

Als je denkt aan zwanger worden is het slim om al eens een consultatie bij de vroedvrouw in te plannen.

Lees meer   >

Hoe moedermelk opwarmen en bewaren?

Moedermelk kan je bewaren in de koelkast of diepvries. Wat met steriliseren? En kan je moedermelk makkelijk opwarmen? 

Lees meer   >

Wat zijn de voordelen borstvoeding

Wat moet je weten voor je eraan begint.

Lees meer   >

Hoe verloopt een geplande keizersnede?

Een keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd. Dit is een operatie waarbij de baby via een snede in de buik geboren wordt. Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby.

Lees meer   >

Hoe je beha maat bepalen tijdens de zwangerschap?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past tijdens je zwangerschap. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens een zwangerschap.

Lees meer   >

Wanneer een borstvoedingsbeha kopen?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past na de geboorte. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees meer   >

Een vroedvrouw wat doet die eigenlijk?

Is het normaal dat...?

Daarmee start zowat elke vraag in onze praktijk.
Want de periode voor, tijdens en na het krijgen van een kindje is nu eenmaal heel spannend, verwarrend, onzeker en zo veel meer.
Hoe ga je om met die 1001 vragen?

Lees meer   >

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Je hebt al negen maanden geen alcohol gedronken. Mag het dan wel als je borstvoeding geeft?

Lees meer   >

Hoe herken je het verschil tussen valse weeën en echte weeën?

Als je zwanger bent, zijn er zoveel dingen die kunnen veranderen of die een beetje vreemd zijn. Elke dag is een uitdaging. Iets wat voor veel vrouwen verwarrend is, zijn de oefenweeën, de voorweeën of de Braxton-Hicks contracties. 

Lees meer   >

Het eerste badje

Het eerste badje, heerlijk... maar nog niet meteen. 

Lees meer   >

Hoe werkt powerkolven?

Powerkolven is een techniek om je melkproductie te verhogen. Of je nu net begonnen bent met borstvoeding geven of je al een tijdje bezig bent, powerkolven kan je helpen om een hogere melkvoorraad op te bouwen. Wil je meer weten over deze superstimatietechniek? Lees zeker verder.

Lees meer   >

Hoe babybillen reinigen en verzorgen?

Bij De Wolk begrijpen we hoe belangrijk het is om de tere huid van je baby goed te verzorgen. We verzamelden de meestgestelde vragen verzameld over het reinigen van babybillen en het voorkomen van huidirritatie.

Lees meer   >

Wat met haarverlies na de bevalling?

Haarverlies na de bevalling

Een natuurlijk fenomeen dat bij het moederschap hoort

Als vroedvrouw zien we regelmatig vrouwen die bezorgd zijn over haarverlies na de bevalling.

Lees meer   >

Wat als je niet echt een connectie voelt met je baby?

Wat als ik geen echte connectie voel met de baby? Dit is een vraag die veel aanstaande moeders zichzelf stellen, maar waar ze zich vaak ongemakkelijk bij voelen om openlijk te bespreken.

Lees meer   >

Moet je baby extra water drinken tijdens warme dagen bij borstvoeding?

De zomerse hitte is gearriveerd en ouders stellen zich vaak de vraag: "Moet mijn baby extra water drinken op warme dagen?" 💦

Lees meer   >

Heeft je baby een extra water nodig bij warm weer bij flesvoeding?

Alweer is er zomers weer op komst, en dat betekent mogelijk dat zowel jij als je baby wat meer dorst hebben. Maar wat is dan de beste keuze voor je baby? Mag hij water drinken of misschien babythee? We hebben enkele tips voor warm weer als je baby flesvoeding krijgt!

Lees meer   >

Wat als je vit D vergat te geven aan je baby?

Als jonge ouder is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je per ongeluk de dosis vitamine D bent vergeten te geven aan je baby.

Lees meer   >

Is winderigheid een zwangerschapskwaaltje?

Een nieuwe vraag is binnengekomen: "Is winderigheid een zwangerschapskwaaltje?" Geweldig dat jullie deze vraag durven te stellen! Laten we er meteen op ingaan.

Lees meer   >

Wat zijn harde buiken? Tips om ermee om te gaan

Als je zwanger bent, is het normaal dat je af en toe last hebt van harde buiken. Maar wat zijn harde buiken eigenlijk en hoe ga je ermee om? Geen zorgen, wij hebben een aantal handige tips voor je om deze ongemakkelijke momenten wat draaglijker te maken. Lees snel verder!

Lees meer   >

Zweten na de bevalling: Wat is normaal en hoe ga je ermee om?

Je hebt nog niet lang geleden een ongelooflijke prestatie geleverd, waarbij je zowel een wonderbaarlijk klein mensje hebt voortgebracht als de zwaartekracht hebt getrotseerd.

Lees meer   >

Is vaginaal vochtverlies normaal?

Vaginale afscheiding of vochtverlies is een normaal verschijnsel bij vrouwen, inclusief zwangere vrouwen. Het kan optreden als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels en de bloedtoevoer naar de vagina tijdens de zwangerschap.

Lees meer   >

Wat als je kolf plots minder krachtig zuigt?

Het kan frustrerend zijn wanneer je kolf plotseling minder krachtig begint te zuigen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oplossingen om dit probleem aan te pakken voordat je besluit om een nieuwe kolf aan te schaffen.

Lees meer   >

Wat zit er in je kolftas?

Ga je binnenkort weer aan het werk en blijf je borstvoeding geven? Heb je een dagje gepland zonder baby?
Een absolute musthave is: de kolftas.

Lees meer   >

Hoelang kan het duren dat mijn baby geel blijft zien?

De meeste baby’s worden een beetje geel na de geboorte, dit kan meestal geen kwaad. Een baby heeft in de buik veel rode bloedcellen nodig, na de geboorte heeft je baby deze niet meer nodig en worden deze afgebroken. Het is door deze afbraak van cellen dat je baby er wat geel kan uitzien.

Lees meer   >

Moet ik tijdens de zwangerschap naar de tandarts?

Tijdens de zwangerschap draag je de verantwoordelijkheid voor zowel je eigen gezondheid als die van je groeiende baby. Tijdens deze bijzondere fase van je leven is het belangrijk om op vele aspecten van je welzijn te letten, waaronder je mondgezondheid.

Lees meer   >

Wat als mijn baby moeite heeft met het maken van stoelgang?

Het gebeurt regelmatig, baby’s die een tijd wat moeilijker stoelgang maken, maar wat is normaal en wanneer moet ik actie ondernemen? We zien het als vroedvrouw vaak gebeuren, oprechte vreugdedansjes bij baby’s met volle kaka pampers 😁

Lees meer   >

Wat is je baby in stuitligging ligt?

Een baby op komst, dat is sowieso spannend. Gedurende negen maanden gebeurt er van alles in je lichaam en in dat van je baby. Een van de aspecten waar zwangere vrouwen zich soms zorgen over maken, is de ligging van hun baby in de baarmoeder.

Lees meer   >

Waarom 's nachts een beha dragen als je borstvoeding geeft?

De meeste vrouwen ervaren tijdens de nachtelijke voedingssessies een zekere mate van melkverlies. Een strakke of spannende beha kan dit probleem verergeren door compressie op de borsten uit te oefenen en onnodige druk op gevoelige tepels te veroorzaken.

Lees meer   >

Waarom werkt de babygeur zo verslavend?

Ervaar je ook die onweerstaanbare drang om het hoofdje van een pasgeboren baby te ruiken? Je bent niet de enige! Niets voelt fijner dan die unieke geur inademen, en er zit meer achter dan alleen maar een aangename aroma.

Lees meer   >

Waarom foliumzuur nemen?

Wist je dat foliumzuur een heel belangrijke extra kan zijn voor jou en je baby tijdens de zwangerschap? Benieuwd hoe dat juist in elkaar zit? Wij leggen het graag uit want de inname van foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op neuraalbuisdefect verlaagt.

Lees meer   >

Wat als je tepels pijn doen?

Pijnlijke tepels. Laten we eerlijk zijn, ze zijn als die ongenode gast op je feestje die iedereen een beetje ongemakkelijk maakt. Borstvoeding geven zou een tijd van fijne connectie moeten zijn, maar die gemene tepelproblemen kunnen die ervaring behoorlijk verpesten.

Lees meer   >

Mag je bekkenbodemoefeningen onmiddellijk starten na de bevalling?

Ja hoor, van zodra je je goed genoeg voelt mag je reeds starten met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. 
In de meeste ziekenhuizen komt er reeds een kinesist langs op de materniteit die al kort het belang van het revalideren van de bekkenbodemspieren aanhaalt. 
 

Lees meer   >

Mag ik Bekkenbodemoefeningen doen prenataal?

Ja hoor, je mag je bekkenbodemspieren zeker en vast trainen tijdens de zwangerschap! Al wil trainen niet alleen zeggen dat je enkel naar kracht en sterkte moet oefenen. Trainen houdt ook in dat je je bekkenbodem goed moet leren loslaten.

Lees meer   >

Wat is het verschil tussen vaginisme en vulvodynie?

Lees meer   >

Help ik heb een verzakking, wat nu?

Onze blaas, baarmoeder en darmen hangen aan ligamentaire/ fasciale structuren omhoog in ons lichaam.

Lees meer   >

De menopauze en de bekkenbodem, wat moet ik weten?

En hoe kan de bekkenbodemtherapeut jou helpen?

Lees meer   >

Wat moet je weten voor je een prostatectomie ondergaat?

De meeste mannen worden echter pas geconfronteerd met hun bekkenbodemspieren wanneer zij een operatieve ingreep hebben moeten laten uitvoeren aan de prostaat. De prostaat is voor de man, naast de bekkenbodemspieren een extra hulpmiddel om zijn plaskanaal af te sluiten. 

Lees meer   >

Wat is dat nu eigenlijk? Een nachtbeha?

De juiste beha kan het verschil betekenen tussen een goede of slechte nacht

Vrouwen met grotere of extra gevoelige borsten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven halen het meeste voordeel uit een slaapbeha.

Lees meer   >

De vrouwelijke cyclus na de bevalling: Wat je écht moet weten.

Vandaag duiken we in een onderwerp waar veel nieuwe mama’s nieuwsgierig naar zijn: je menstruatiecyclus na de bevalling. Laten we het even hebben over de ups en downs van je hormonen én je vruchtbaarheid.

Lees meer   >

Wanneer ben je weer vruchtbaar na de bevalling?

We duiken we in een onderwerp waar veel nieuwe mama’s nieuwsgierig naar zijn: je menstruatiecyclus na de bevalling. Laten we het even hebben over de ups en downs van je hormonen én je vruchtbaarheid. Wanneer ben je weer vruchtbaar? Wanneer start je menstruatiecyclus opnieuw?

Lees meer   >

Elvie Pump vs. Medela Freestyle Handsfree: Wat is het verschil?

Het kiezen van de juiste borstkolf kan een uitdaging zijn, vooral omdat er zoveel opties op de markt zijn. Elke moeder heeft andere behoeften, en net zoals je wandelschoenen past voor je ze koopt, is het ook belangrijk om een kolf uit te testen voor je besluit.

Lees meer   >

Hoe kleed je je handig bij borstvoeding? Tips van mama's

Als je borstvoeding geeft, kom je er al snel achter dat niet álles in je kast even handig is. Waar een strakke jurk of een jumpsuit met hoge hals normaal geen probleem is, merk je tijdens het voeden dit dit niet al te handig is.

Lees meer   >

Pijnlijke onderkant na de bevalling: welke trucjes van de vroedvrouw helpen?

Ook na de bevalling kan je onderkant nog wel even pijnlijk blijven. Zowel voor- als achteraan (yup). Behalve jezelf daar mentaal op voorbereiden: wat kan je nog doen om de postnatale pijn een beetje te verlichten? En wat is nu net een minder slim plan? Tips van de vroedvrouw!

Lees meer   >

Net thuis met je pasgeboren baby en hij wil niet in het bedje slapen. Wat doe je dàn?

“De baby wou vannacht niet in z’n bedje slapen, wat nu?”. Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn, wanneer de vroedvrouw op huisbezoek komt op de dag na de thuiskomst uit de kraamkliniek. Wel ja. Wat dan? Vroedvrouw Elke heeft een paar tips.

Lees meer   >