De meeste mannen worden echter pas geconfronteerd met hun bekkenbodemspieren wanneer zij een operatieve ingreep hebben moeten laten uitvoeren aan de prostaat. De prostaat is voor de man, naast de bekkenbodemspieren een extra hulpmiddel om zijn plaskanaal af te sluiten.
Het bekken wordt onderaan afgesloten door een spierlaag, namelijk de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren hebben drie belangrijke functies. Vooreerst zijn zij verantwoordelijk voor onze continentie (het al dan niet doorlaten van stoelgang of urine).
Daarnaast zorgen zij voor de ondersteuning van de organen in buikholte (blaas en darmen en bij de vrouw ook de baarmoeder). Tot slot hebben ze ook nog een seksuele functie die o.a. kan bijdragen tot het hebben van een erectie en het hebben van een orgasme.
Bij een malfunctie van deze spieren kunnen tal van problemen optreden. Ongewild urineverlies of incontinentie is wellicht het meest gekende probleem. Maar ook obstipatie klachten of stoelgangverlies kunnen gelinkt worden aan een foutief gebruik van de bekkenbodemspieren of een zwakte van deze spieren.
De meeste mannen worden echter pas geconfronteerd met hun bekkenbodemspieren wanneer zij een operatieve ingreep hebben moeten laten uitvoeren aan de prostaat. De prostaat is voor de man, naast de bekkenbodemspieren een extra hulpmiddel om zijn plaskanaal af te sluiten. Maar wanneer er een operatie plaatsvindt aan de prostaat verzwakt dit systeem en moeten de bekkenbodemspieren plotseling alleen de zindelijkheid of continentie kunnen controleren. Om terug volledig continent te worden dien je dus deze bekkenbodemspieren te trainen.
Wanneer kom je hiervoor naar de bekkenbodemtherapeut?
Het is ontzettend belangrijk dat je preoperatief al bij de kinesist bent geweest. De bekkenbodemtherapeut legt je uit welke oefeningen je kan doen met je bekkenbodemspieren. Dit is belangrijk zodat je postoperatief weet waar je best mee van start kan gaan. Daarbij wordt er ook een kalendersysteem van urineverlies metingen, plasmetingen, en drankinname uitgelegd welke heel belangrijk zijn voor de opvolging van jouw postoperatief herstel. Aan de hand van deze metingen, gestart onmiddellijk na het verwijderen van de blaassonde kan er een prognose uitspraak worden gedaan over de duurtijd van de mogelijke incontinentie klachten.
Postoperatief worden de sessies verder gezet en leer je je bekkenbodemspieren verder correct coördineren naar voldoende kracht, uithouding en ontspanning en zo weinig mogelijk incontinentiemomenten. De kalender metingen worden dan telkens verder opgevolgd.