Het eerste badje, heerlijk... maar nog niet meteen.
Wist je dat baby’s tegenwoordig de dag van de geboorte niet meer gewassen geworden? Je wacht zelfs best nog enkele dagen langer en geeft dat eerste badje pas thuis. Wist je dat de baby's tijdens een badje thuis ongelooflijk ontspannen zijn als we de baby inwikkelen in een tetradoek.
Lees hieronder de voordelen van een uitgesteld badje en leer hoe je zelf een bakerbadje geeft.
De voordelen van een uitgesteld badje
Een eerste reden om het eerste badje uit te stellen is de beschermende werking van de vernix caseosa, een wit laagje huidsmeer dat tijdens de zwangerschap aanwezig is op de huid van de baby te beschermen tegen het vruchtwater. Zonder huidsmeer zou de baby nogal verrimpeld uit je buik komen. Dit huidsmeer hydrateert de huid, biedt een bescherming tegen infecties en voorkomt mee warmteverlies. Je hoeft dit niet weg te vegen, na een paar dagen heeft de huid dit huidsmeerlaagje volledig opgenomen.
Baby's ruiken vlak na de geboorte zo goed, een uitgesteld badje zorgt ervoor dat die geboortegeur nog even blijft. Er verandert al zoveel voor een baby. Wat als we dan zo snel ook nog eens zijn eigen geur wegnemen.
De eerste dagen is het niet evident voor een baby om de lichaamstemperatuur zelf op peil te houden, ze kunnen gemakkelijk afkoelen, zeker na een badje, na enkele dagen lukt dat al een pak vlotter.
Wanneer geef je dat eerste badje?
Ideaal is te wachten tot je baby ongeveer vijf dagen oud is, kijk hoe jij je zelf voelt. Ergens tussen de vijfde en de tiende dag is een goed moment. Werd je baby geboren met een keizersnede, zet het badje op de grond, ga er zelf bij zitten en laat je iemand alles aangeven, zo kan je dat eerste badje toch zelf doen.
Waarom een bakerbadje?
Door een baby in een tetradoek te wikkelen voor het badje, ga je de cocon van de baarmoeder nabootsen. Zo wordt iets nieuws meteen wat meer herkenbaar. Ook als je kindje overstuur is, brengt een bakerbadje rust.
Hoe geef je dat eerste badje?
We maken je het zo gemakkelijk mogelijk.
Leg eerst alles klaar:
- badje (voldoende ruim, mag gerust ook de wastafel in je badkamer zijn)
- badolie, wij zijn fan van Naïf, Oh baby en Kenko
- baby wasgel en baby shampoo
- een tetradoek om je baby in in te wikkelen
- een tetradoek om je baby mee af te drogen
- een zacht washandje
- een zachte (kap)handdoek om je baby na het bad in in te wikkelen
- een bekertje om water te gieten
Voorbereiding
- Doe warm water in het badje, check de temperatuur met je elleboog of badthermometer
- Doe de kleertjes uit, heel rustig en traag, praat ondertussen tegen je baby en stel die gerust
- Reinig de billen met liniment
- Leg een tetradoek klaar en vouw de tip naar beneden
- Wikkel je baby strak in de tetradoek en neem die dicht bij jou, de tetradoek zit vooral rond de armpjes, het hoofdje is vrij en de beentjes kunnen goed bewegen
Het badje zelf
Je hoeft je baby niet vooraf te wassen. Als je zelf een douche neemt of in bad gaat, ga je zelf niet eerst op de badmat staan om je in te zepen. Dat zou oncomfortabel en fris zijn, wat we zelf niet fijn vinden, gaan we ook niet bij een baby doen.
- Laat je baby traag in het water zakken, eerst de voetjes dan de billen tot onder water zitten
- Giet met je bekertje traag water over het buikje en de borstkast
- Als je baby helemaal in het water zit en de tetradoek nat is, beweeg je je baby traag heen en weer
- Je kan de haartjes natmaken met het bekertje en nadien wassen en drogen
- Doe pas na de haartjes de babyolie in het badje, zo voorkom je dat de haartjes vettig worden
- Of het einde doe je de doek los, doe dit traag, soms kunnen baby schrikken, leg een washandje op het buikje om afkoeling te voorkomen.
- Reinig in het water de plooitjes in de hals, de liezen, achter de oortjes
- Je kan met het washandje zacht wrijven over het hele lichaam
Uit bad
Doe de wikkel van de tetradoek helemaal los, hef je baby uit bad en wikkel er meteen een warme zachte handdoek rond. Hoe je baby nog even dicht bij jou zo droogt die al wat. Nat en koud op het verzorgingskussen is niet fijn. Droog alle plooitjes goed, doe eerst de luier aan en dan de rest van de kleedjes. Je kan de kleedjes op de verwarming leggen, dat is extra fijn.
Veel badplezier!
Heb jij alles in huis voor jezelf en je baby? Ken je onze care boxen al?