Hoe je beha maat bepalen tijdens de zwangerschap?

zelf beha meten

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past tijdens je zwangerschap. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens een zwangerschap. Draag je de verkeerde maat, dan kun je last krijgen van pijnlijke borsten, een oncomfortabel gevoel of nek- en rugklachten. 

Wanneer een zwangerschapsbeha kopen?

Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten en merk je dat je eigen beha niet meer goed zit? Is je beha ondertussen te klein? Dan is dat het moment om een zwangerschapsbeha aan te schaffen. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van persoon tot persoon. Loop niet rond met een knellende beha. Dit zit niet alleen oncomfortabel, die kan zelfs  verstopte melkkanaaltjes veroorzaken, ook al tijdens de zwangerschap.

Geen zorgen, wij schieten te hulp! Met ons stappenplan bepaal je snel en makkelijk jouw maat.
Zeg maar hellooo tegen beha's die als gegoten zitten!

Wat heb je nodig om je beha maat te bepalen?

  • Meetlint
  • Pen
  • Papier
  • Spiegel
  • Draag een beha zonder pads of vulling

STAP 1: Je omtrek bepalen

Plaats het meetlint rond je rug en onder je borsten. Kijk in de spiegel na of je meetlint parallel staat met de grond, zowel langs je rug als onder je borsten. Het lint moet strak rond je lichaam zitten. Ontdek in de tabel hieronder welke omtrek jij hebt. Dit getal noemen we A.

Zelf beha maat meten

Omtrek in cm

EU maat
(gebruikt in onze shop)

63-67 cm 65
68-72 cm 70
73-77 cm 75
78-82 cm 80
83-87 cm 85
88-92 cm 90
93-97 cm 95
98-102 cm 100
103-107 105

STAP 2: Je cupmaat meten

Meet rond het volste deel van je borsten, over je tepels. Deze keer plaats je het meetlint niet zo superstrak om je lichaam. Terwijl je beide eindes van het meetlint met één hand vasthoudt aan de zijkant van je borsten, gebruik je je vrije hand om het meetlint tussen je borsten in te duwen. Dit zorgt voor een nauwkeurigere meting van je cupmaat. Dit getal noemen we B.

Zelf beha maat meten zwanger

STAP 3: Je cupmaat berekenen

Trek de meting van je omtrek (A) af van de meting van de cupmaat (B). Met dit getal vind je je cupmaat in de tabel hieronder.

Verschil: B-A

Cupmaat

12-13 cm A
14-15 cm B
16-17 cm C
18-19 cm D
20-21 cm E
22-23 cm F
24-25 cm G
26-27 cm H
28-29 cm I
30-31 cm J
32-33 cm K

Stap 4: Kies jouw favoriete beha

Nu je je huidige maat kent, kies je in onze webshop je favoriete model. Check daar de specifieke maattabel en zie welke maat jij nodig hebt. Dit is een erg handige hulp, uiteraard kan dit geen persoonlijk shopadvies vervangen. Twijfel je, kom zeker langs en we helpen je verder. 

Enkele handige weetjes over beha's tijdens de zwangerschap

Kies voor een beha die goed mee rekbaar is, je omtrek en cupmaat zal doorheen de zwangerschap nog veranderen. De meeste zwangerschapsbeha's groeien mee. Kies voor bredere bandjes om je veranderende borsten tijdens de zwangerschap voldoende te ondersteunen.

In het eerste en tweede trimester van je zwangerschap zorg je ervoor dat de beha bij aankoop op de strafste sluiting past. Je omtrek zal verbreden doordat je ribben wat uiteen wijken door de groeiende baarmoeder en zo heb je nog wat speling.

Kies voor dagelijks gebruik voor een beha zonder beugel. Een beugel kan snijden in de breder wordende cup. Geloof me, onze beha's bieden ongelooflijk veel steun, zelfs zonder beugel. Je moet het echt proberen.

beha-zwangerschap

 

borstvoedingsbeha

 

voedingsbeha

 

zwangerschapsbeha

 

Zoek je nog andere faq's?

Week van de borstvoeding

Soms is loslaten moeilijker dan vasthouden

Lees meer   >

Wat bij stuwing?

Tussen dag 2 en dag 5 na de bevalling kan je stuwing krijgen. Je melkproductie komt nu goed op gang. Dit betekent dat je borsten groter en gezwollen zijn. Ze voelen zwaar, warm en oncomfortabel aan. De aders op je borsten kunnen strak gespannen staan.

Lees meer   >

Hoe verloopt de glucose challenge test – suikertest?

De glucose challenge test of suikertest wordt afgenomen tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek. Deze kan in onze praktijk gebeuren.

Lees meer   >

Wat als ik in een regio woon waar jullie niet komen?

We zouden maar wat graag ieder van jullie kunnen verder helpen. Helaas kan dat niet. Benieuwd waar je terecht kan als je in een regio woont waar De Wolk niet komt?

Lees meer   >

Hoe gebeurt de uitgebreide suikertest – OGTT?

Bij een verhoogde challengetest, plannen we een OGTT in, een uitgebreide suikertest

Lees meer   >

Wat met obstipatie tijdens de zwangerschap?

Hoewel er geen “juist” stoelgangspatroon bestaat, kan minder dan drie keer per week een teken zijn van obstipatie. Gelukkig is dit symptoom relatief gemakkelijk te voorkomen, te verlichten of hopelijk volledig te vermijden. Tijdens de zwangerschap is het wel een extra uitdaging.

Lees meer   >

Wat als je zure oprispingen hebt?

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft last van zure oprispingen. De klachten komen het meest voor tijdens het tweede en derde trimester. Maagzuur is een irritatie of branderig gevoel van de slokdarm veroorzaakt door de maaginhoud die terugvloeit uit de maag.

Lees meer   >

Hoe verloopt een eerste afspraak met een vroedvrouw?

Een positieve zwangerschapstest? Maak meteen een afspraak bij een vroedvrouw. Ze kan enorm veel voor jou betekenen. Omdat jij vroedvrouwenzorg verdient, maak je best tijdig een afspraak voor een medische controle.

Lees meer   >

Zwanger worden, wat moet je echt weten?

Als je denkt aan zwanger worden is het slim om al eens een consultatie bij de vroedvrouw in te plannen.

Lees meer   >

Hoe moedermelk opwarmen en bewaren?

Moedermelk kan je bewaren in de koelkast of diepvries. Wat met steriliseren? En kan je moedermelk makkelijk opwarmen? 

Lees meer   >

Wat zijn de voordelen borstvoeding

Wat moet je weten voor je eraan begint.

Lees meer   >

Hoe verloopt een keizersnede?

Een keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd. Dit is een operatie waarbij de baby via een snede in de buik geboren wordt. Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby.

Lees meer   >

Hoe je beha maat bepalen tijdens de zwangerschap?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past tijdens je zwangerschap. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens een zwangerschap.

Lees meer   >

Wanneer een borstvoedingsbeha kopen?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past na de geboorte. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees meer   >

Een vroedvrouw wat doet die eigenlijk?

Is het normaal dat...?

Daarmee start zowat elke vraag in onze praktijk.
Want de periode voor, tijdens en na het krijgen van een kindje is nu eenmaal heel spannend, verwarrend, onzeker en zo veel meer.
Hoe ga je om met die 1001 vragen?

Lees meer   >

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Je hebt al negen maanden geen alcohol gedronken. Mag het dan wel als je borstvoeding geeft?

Lees meer   >

Hoe herken je het verschil tussen valse weeën en echte weeën?

Als je zwanger bent, zijn er zoveel dingen die kunnen veranderen of die een beetje vreemd zijn. Elke dag is een uitdaging. Iets wat voor veel vrouwen verwarrend is, zijn de oefenweeën, de voorweeën of de Braxton-Hicks contracties. 

Lees meer   >

Het eerste badje

Het eerste badje, heerlijk... maar nog niet meteen. 

Lees meer   >