Hoe je beha maat bepalen tijdens de zwangerschap?

zelf beha meten

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past tijdens je zwangerschap. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens een zwangerschap. Draag je de verkeerde maat, dan kun je last krijgen van pijnlijke borsten, een oncomfortabel gevoel of nek- en rugklachten. 

Wanneer een zwangerschapsbeha kopen?

Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten en merk je dat je eigen beha niet meer goed zit? Is je beha ondertussen te klein? Dan is dat het moment om een zwangerschapsbeha aan te schaffen. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van persoon tot persoon. Loop niet rond met een knellende beha. Dit zit niet alleen oncomfortabel, die kan zelfs  verstopte melkkanaaltjes veroorzaken, ook al tijdens de zwangerschap.

Geen zorgen, wij schieten te hulp! Met ons stappenplan bepaal je snel en makkelijk jouw maat.
Zeg maar hellooo tegen beha's die als gegoten zitten!

Wat heb je nodig om je beha maat te bepalen?

  • Meetlint
  • Pen
  • Papier
  • Spiegel
  • Draag een beha zonder pads of vulling

STAP 1: Je omtrek bepalen

Plaats het meetlint rond je rug en onder je borsten. Kijk in de spiegel na of je meetlint parallel staat met de grond, zowel langs je rug als onder je borsten. Het lint moet strak rond je lichaam zitten. Ontdek in de tabel hieronder welke omtrek jij hebt. Dit getal noemen we A.

Zelf beha maat meten

Omtrek in cm

EU maat
(gebruikt in onze shop)

63-67 cm 65
68-72 cm 70
73-77 cm 75
78-82 cm 80
83-87 cm 85
88-92 cm 90
93-97 cm 95
98-102 cm 100
103-107 105

STAP 2: Je cupmaat meten

Meet rond het volste deel van je borsten, over je tepels. Deze keer plaats je het meetlint niet zo superstrak om je lichaam. Terwijl je beide eindes van het meetlint met één hand vasthoudt aan de zijkant van je borsten, gebruik je je vrije hand om het meetlint tussen je borsten in te duwen. Dit zorgt voor een nauwkeurigere meting van je cupmaat. Dit getal noemen we B.

Zelf beha maat meten zwanger

STAP 3: Je cupmaat berekenen

Trek de meting van je omtrek (A) af van de meting van de cupmaat (B). Met dit getal vind je je cupmaat in de tabel hieronder.

Verschil: B-A

Cupmaat

12-13 cm A
14-15 cm B
16-17 cm C
18-19 cm D
20-21 cm E
22-23 cm F
24-25 cm G
26-27 cm H
28-29 cm I
30-31 cm J
32-33 cm K

Stap 4: Kies jouw favoriete beha

Nu je je huidige maat kent, kies je in onze webshop je favoriete model. Check daar de specifieke maattabel en zie welke maat jij nodig hebt. Dit is een erg handige hulp, uiteraard kan dit geen persoonlijk shopadvies vervangen. Twijfel je, kom zeker langs en we helpen je verder. 

Enkele handige weetjes over beha's tijdens de zwangerschap

Kies voor een beha die goed mee rekbaar is, je omtrek en cupmaat zal doorheen de zwangerschap nog veranderen. De meeste zwangerschapsbeha's groeien mee. Kies voor bredere bandjes om je veranderende borsten tijdens de zwangerschap voldoende te ondersteunen.

In het eerste en tweede trimester van je zwangerschap zorg je ervoor dat de beha bij aankoop op de strafste sluiting past. Je omtrek zal verbreden doordat je ribben wat uiteen wijken door de groeiende baarmoeder en zo heb je nog wat speling.

Kies voor dagelijks gebruik voor een beha zonder beugel. Een beugel kan snijden in de breder wordende cup. Geloof me, onze beha's bieden ongelooflijk veel steun, zelfs zonder beugel. Je moet het echt proberen.

beha-zwangerschap

 

borstvoedingsbeha

 

voedingsbeha

 

zwangerschapsbeha

 

Zoek je nog andere faq's?

Week van de borstvoeding

Soms is loslaten moeilijker dan vasthouden

Lees meer   >

Wat bij stuwing?

Tussen dag 2 en dag 5 na de bevalling kan je stuwing krijgen. Je melkproductie komt nu goed op gang. Dit betekent dat je borsten groter en gezwollen zijn. Ze voelen zwaar, warm en oncomfortabel aan. De aders op je borsten kunnen strak gespannen staan.

Lees meer   >

Hoe verloopt de glucose challenge test – suikertest?

De glucose challenge test of suikertest wordt afgenomen tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek. Deze kan in onze praktijk gebeuren.

Lees meer   >

Wat als ik in een regio woon waar jullie niet komen?

We zouden maar wat graag ieder van jullie kunnen verder helpen. Helaas kan dat niet. Benieuwd waar je terecht kan als je in een regio woont waar De Wolk niet komt?

Lees meer   >

Hoe gebeurt de uitgebreide suikertest – OGTT?

Bij een verhoogde challengetest, plannen we een OGTT in, een uitgebreide suikertest

Lees meer   >

Wat met obstipatie tijdens de zwangerschap?

Hoewel er geen “juist” stoelgangspatroon bestaat, kan minder dan drie keer per week een teken zijn van obstipatie. Gelukkig is dit symptoom relatief gemakkelijk te voorkomen, te verlichten of hopelijk volledig te vermijden. Tijdens de zwangerschap is het wel een extra uitdaging.

Lees meer   >

Wat als je zure oprispingen hebt?

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft last van zure oprispingen. De klachten komen het meest voor tijdens het tweede en derde trimester. Maagzuur is een irritatie of branderig gevoel van de slokdarm veroorzaakt door de maaginhoud die terugvloeit uit de maag.

Lees meer   >

Hoe verloopt een eerste afspraak met een vroedvrouw?

Een positieve zwangerschapstest? Maak meteen een afspraak bij een vroedvrouw. Ze kan enorm veel voor jou betekenen. Omdat jij vroedvrouwenzorg verdient, maak je best tijdig een afspraak voor een medische controle.

Lees meer   >

Zwanger worden, wat moet je echt weten?

Als je denkt aan zwanger worden is het slim om al eens een consultatie bij de vroedvrouw in te plannen.

Lees meer   >

Hoe moedermelk opwarmen en bewaren?

Moedermelk kan je bewaren in de koelkast of diepvries. Wat met steriliseren? En kan je moedermelk makkelijk opwarmen? 

Lees meer   >

Wat zijn de voordelen borstvoeding

Wat moet je weten voor je eraan begint.

Lees meer   >

Hoe verloopt een geplande keizersnede?

Een keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd. Dit is een operatie waarbij de baby via een snede in de buik geboren wordt. Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby.

Lees meer   >

Hoe je beha maat bepalen tijdens de zwangerschap?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past tijdens je zwangerschap. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens een zwangerschap.

Lees meer   >

Wanneer een borstvoedingsbeha kopen?

De kans is groot dat je niet goed weet welke maat van beha jou past na de geboorte. Een juiste maat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, zeker tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees meer   >

Een vroedvrouw wat doet die eigenlijk?

Is het normaal dat...?

Daarmee start zowat elke vraag in onze praktijk.
Want de periode voor, tijdens en na het krijgen van een kindje is nu eenmaal heel spannend, verwarrend, onzeker en zo veel meer.
Hoe ga je om met die 1001 vragen?

Lees meer   >

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Je hebt al negen maanden geen alcohol gedronken. Mag het dan wel als je borstvoeding geeft?

Lees meer   >

Hoe herken je het verschil tussen valse weeën en echte weeën?

Als je zwanger bent, zijn er zoveel dingen die kunnen veranderen of die een beetje vreemd zijn. Elke dag is een uitdaging. Iets wat voor veel vrouwen verwarrend is, zijn de oefenweeën, de voorweeën of de Braxton-Hicks contracties. 

Lees meer   >

Het eerste badje

Het eerste badje, heerlijk... maar nog niet meteen. 

Lees meer   >

Hoe werkt powerkolven?

Powerkolven is een techniek om je melkproductie te verhogen. Of je nu net begonnen bent met borstvoeding geven of je al een tijdje bezig bent, powerkolven kan je helpen om een hogere melkvoorraad op te bouwen. Wil je meer weten over deze superstimatietechniek? Lees zeker verder.

Lees meer   >

Hoe babybillen reinigen en verzorgen?

Bij De Wolk begrijpen we hoe belangrijk het is om de tere huid van je baby goed te verzorgen. We verzamelden de meestgestelde vragen verzameld over het reinigen van babybillen en het voorkomen van huidirritatie.

Lees meer   >

Wat met haarverlies na de bevalling?

Haarverlies na de bevalling

Een natuurlijk fenomeen dat bij het moederschap hoort

Als vroedvrouw zien we regelmatig vrouwen die bezorgd zijn over haarverlies na de bevalling.

Lees meer   >

Wat als je niet echt een connectie voelt met je baby?

Wat als ik geen echte connectie voel met de baby? Dit is een vraag die veel aanstaande moeders zichzelf stellen, maar waar ze zich vaak ongemakkelijk bij voelen om openlijk te bespreken.

Lees meer   >

Moet je baby extra water drinken tijdens warme dagen bij borstvoeding?

De zomerse hitte is gearriveerd en ouders stellen zich vaak de vraag: "Moet mijn baby extra water drinken op warme dagen?" 💦

Lees meer   >

Heeft je baby een extra water nodig bij warm weer bij flesvoeding?

Alweer is er zomers weer op komst, en dat betekent mogelijk dat zowel jij als je baby wat meer dorst hebben. Maar wat is dan de beste keuze voor je baby? Mag hij water drinken of misschien babythee? We hebben enkele tips voor warm weer als je baby flesvoeding krijgt!

Lees meer   >

Wat als je vit D vergat te geven aan je baby?

Als jonge ouder is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je per ongeluk de dosis vitamine D bent vergeten te geven aan je baby.

Lees meer   >

Is winderigheid een zwangerschapskwaaltje?

Een nieuwe vraag is binnengekomen: "Is winderigheid een zwangerschapskwaaltje?" Geweldig dat jullie deze vraag durven te stellen! Laten we er meteen op ingaan.

Lees meer   >

Wat zijn harde buiken? Tips om ermee om te gaan

Als je zwanger bent, is het normaal dat je af en toe last hebt van harde buiken. Maar wat zijn harde buiken eigenlijk en hoe ga je ermee om? Geen zorgen, wij hebben een aantal handige tips voor je om deze ongemakkelijke momenten wat draaglijker te maken. Lees snel verder!

Lees meer   >

Zweten na de bevalling: Wat is normaal en hoe ga je ermee om?

Je hebt nog niet lang geleden een ongelooflijke prestatie geleverd, waarbij je zowel een wonderbaarlijk klein mensje hebt voortgebracht als de zwaartekracht hebt getrotseerd.

Lees meer   >

Is vaginaal vochtverlies normaal?

Vaginale afscheiding of vochtverlies is een normaal verschijnsel bij vrouwen, inclusief zwangere vrouwen. Het kan optreden als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels en de bloedtoevoer naar de vagina tijdens de zwangerschap.

Lees meer   >

Wat als je kolf plots minder krachtig zuigt?

Het kan frustrerend zijn wanneer je kolf plotseling minder krachtig begint te zuigen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oplossingen om dit probleem aan te pakken voordat je besluit om een nieuwe kolf aan te schaffen.

Lees meer   >

Wat zit er in je kolftas?

Ga je binnenkort weer aan het werk en blijf je borstvoeding geven? Heb je een dagje gepland zonder baby?
Een absolute musthave is: de kolftas.

Lees meer   >

Hoelang kan het duren dat mijn baby geel blijft zien?

De meeste baby’s worden een beetje geel na de geboorte, dit kan meestal geen kwaad. Een baby heeft in de buik veel rode bloedcellen nodig, na de geboorte heeft je baby deze niet meer nodig en worden deze afgebroken. Het is door deze afbraak van cellen dat je baby er wat geel kan uitzien.

Lees meer   >

Moet ik tijdens de zwangerschap naar de tandarts?

Tijdens de zwangerschap draag je de verantwoordelijkheid voor zowel je eigen gezondheid als die van je groeiende baby. Tijdens deze bijzondere fase van je leven is het belangrijk om op vele aspecten van je welzijn te letten, waaronder je mondgezondheid.

Lees meer   >

Wat als mijn baby moeite heeft met het maken van stoelgang?

Het gebeurt regelmatig, baby’s die een tijd wat moeilijker stoelgang maken, maar wat is normaal en wanneer moet ik actie ondernemen? We zien het als vroedvrouw vaak gebeuren, oprechte vreugdedansjes bij baby’s met volle kaka pampers 😁

Lees meer   >

Wat is je baby in stuitligging ligt?

Een baby op komst, dat is sowieso spannend. Gedurende negen maanden gebeurt er van alles in je lichaam en in dat van je baby. Een van de aspecten waar zwangere vrouwen zich soms zorgen over maken, is de ligging van hun baby in de baarmoeder.

Lees meer   >

Waarom 's nachts een beha dragen als je borstvoeding geeft?

De meeste vrouwen ervaren tijdens de nachtelijke voedingssessies een zekere mate van melkverlies. Een strakke of spannende beha kan dit probleem verergeren door compressie op de borsten uit te oefenen en onnodige druk op gevoelige tepels te veroorzaken.

Lees meer   >

Waarom werkt de babygeur zo verslavend?

Ervaar je ook die onweerstaanbare drang om het hoofdje van een pasgeboren baby te ruiken? Je bent niet de enige! Niets voelt fijner dan die unieke geur inademen, en er zit meer achter dan alleen maar een aangename aroma.

Lees meer   >

Waarom foliumzuur nemen?

Wist je dat foliumzuur een heel belangrijke extra kan zijn voor jou en je baby tijdens de zwangerschap? Benieuwd hoe dat juist in elkaar zit? Wij leggen het graag uit want de inname van foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op neuraalbuisdefect verlaagt.

Lees meer   >

Wat als je tepels pijn doen?

Pijnlijke tepels. Laten we eerlijk zijn, ze zijn als die ongenode gast op je feestje die iedereen een beetje ongemakkelijk maakt. Borstvoeding geven zou een tijd van fijne connectie moeten zijn, maar die gemene tepelproblemen kunnen die ervaring behoorlijk verpesten.

Lees meer   >

Mag je bekkenbodemoefeningen onmiddellijk starten na de bevalling?

Ja hoor, van zodra je je goed genoeg voelt mag je reeds starten met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. 
In de meeste ziekenhuizen komt er reeds een kinesist langs op de materniteit die al kort het belang van het revalideren van de bekkenbodemspieren aanhaalt. 
 

Lees meer   >

Mag ik Bekkenbodemoefeningen doen prenataal?

Ja hoor, je mag je bekkenbodemspieren zeker en vast trainen tijdens de zwangerschap! Al wil trainen niet alleen zeggen dat je enkel naar kracht en sterkte moet oefenen. Trainen houdt ook in dat je je bekkenbodem goed moet leren loslaten.

Lees meer   >

Wat is het verschil tussen vaginisme en vulvodynie?

Lees meer   >

Help ik heb een verzakking, wat nu?

Onze blaas, baarmoeder en darmen hangen aan ligamentaire/ fasciale structuren omhoog in ons lichaam.

Lees meer   >

De menopauze en de bekkenbodem, wat moet ik weten?

En hoe kan de bekkenbodemtherapeut jou helpen?

Lees meer   >

Wat moet je weten voor je een prostatectomie ondergaat?

De meeste mannen worden echter pas geconfronteerd met hun bekkenbodemspieren wanneer zij een operatieve ingreep hebben moeten laten uitvoeren aan de prostaat. De prostaat is voor de man, naast de bekkenbodemspieren een extra hulpmiddel om zijn plaskanaal af te sluiten. 

Lees meer   >

Wat is dat nu eigenlijk? Een nachtbeha?

De juiste beha kan het verschil betekenen tussen een goede of slechte nacht.

Lees meer   >

De vrouwelijke cyclus na de bevalling: Wat je écht moet weten.

Vandaag duiken we in een onderwerp waar veel nieuwe mama’s nieuwsgierig naar zijn: je menstruatiecyclus na de bevalling. Laten we het even hebben over de ups en downs van je hormonen én je vruchtbaarheid.

Lees meer   >

Wanneer ben je weer vruchtbaar na de bevalling?

We duiken we in een onderwerp waar veel nieuwe mama’s nieuwsgierig naar zijn: je menstruatiecyclus na de bevalling. Laten we het even hebben over de ups en downs van je hormonen én je vruchtbaarheid. Wanneer ben je weer vruchtbaar? Wanneer start je menstruatiecyclus opnieuw?

Lees meer   >