“De baby wou vannacht niet in z’n bedje slapen, wat nu?”. Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn, wanneer de vroedvrouw op huisbezoek komt op de dag na de thuiskomst uit de kraamkliniek. Wel ja. Wat dan? Vroedvrouw Elke heeft een paar tips.
WAT WERKT VOOR DE BABY, WERKT VANAF NU OOK VOOR JULLIE
Dat is al-tijd mijn eerste advies. Als de baby slaapt, slaapt ie. En dan krijg jij ook rust. Dubbele punten en iedereen blij. Doe dus wat nu, op dit moment, werkt en wat goed voelt. Had jij altijd in je hoofd: ‘no way, ik neem mijn baby nooit mee in bed’ en denk je na één nacht: ‘hé, ik doe het gewoon wél, dan slaapt hij tenminste’, dan is dat toch gewoon zo? Volg je buikgevoel.
HET BEDJE VOORVERWARMEN
Een baby die recht uit je heerlijk warme armen in een bedje wordt gelegd, durft wel eens wakker te schrikken. Hoe vind je het zélf, wanneer je voor de tv in slaap valt en vervolgens tussen de veel te koude lakens moet kruipen? Niet. Tof. Verwarm het bedje dus voor met een kersenpitkussen. Dat maakt de overgang al wat minder bruusk. Is het bedje lekker warm? Baby erin = warmtebron eruit. Het kersenpitje mag niet bij de slapende baby blijven liggen.
ZORG VOOR HET IN-DE-BUIKGEVOEL
Je baby sliep net negen maanden in een bolletje. Plat op z’n rug liggen is dus nog niet bepaald z’n voorkeurshouding. Maar we weten natuurlijk dat baby’s – ter preventie van wiegendood – wél het best op hun rug slapen. Hmm. Hoe zorg je dan voor een comfy pose, zonder in te boeten op wiegendoodpreventie? Om het in-de-buikgevoel wat na te bootsen, kan je – in de wieg, in het bedje of naast jou – een comfy nestje maken voor je baby. Dat doe je zo:
- Met een handdoek. Neem een grote handdoek en maak er een rol van. Leg die in een u-vorm. Het poepje van de baby rust tegen de onderkant van de u. Zo kan hij comfortabel met de beentjes opgetrokken liggen.
- Met het worstenkussen. Leg het worstenkussen in een omgekeerde u-vorm. Doe er een zachte, stoffen waskussenhoes (niet die uit plastic, dus) overheen. In het midden van het kussen vormt zich een klein kuiltje. Daarin kan je baby – op z’n rug – in een bolletje liggen. Opgelet: kijk uit dat je baby niet kan wegzakken en doe dit enkel met een zwangerschapskussen dat gevuld is met bolletjes, niet met een stoffen kussen.
STOP JE HOOFD IN DE CO-SLEEPER
Zelfs de co-sleeper is voor heel wat baby’s in het begin ‘te ver’. Om je baby te helpen bij het inslapen, leg je je gezicht zo dicht mogelijk bij hem. Echt: kruip gewoon met je hoofd in die co-sleeper. Streel over het neusje, tot ie in slaap valt. Eenmaal je baby diep slaapt (zeker weten? Doe de armpjes-test: til het armpje van de baby op, laat het los. Als het ‘als een blok’ neerploft, zit je safe), rol je weer tot op je eigen plekje in bed.
EN MEE IN BED?
‘Samen slapen met je baby wordt afgeraden’. Uhu. Maar als vroedvrouw weet ik dat ouders het toch zullen doen. Begrijpelijk, want vaak is dicht bij mama nu eenmaal de enige plek waar een baby wil slapen. En jij kan ook niet eindeloos doorgaan. Een paar dingen die je dan beter niet doet:
- Neem de baby nooit mee onder je dekbed. De baby ligt niet mee onder jouw donsdeken (een dons is veel te warm!), maar heeft een eigen babydekentje.
- Let erop dat de lucht boven het hoofdje van je baby vrij en goed kan circuleren. Dus niet in de wieg van de kinderwagen met het kapje omhoog.
- Slaap op een stevige matras. Nooit op een waterbed. Leg je baby ook niet op een fluffy kussen waarin hij kan wegzakken.
- Zorg ervoor dat je baby niet uit bed kan vallen.
- Let erop dat ie niet in een spleet kan terechtkomen.
- Haal ook alle kussens uit de buurt van je kindje.
- Slaap nooit samen met je baby als je onder invloed bent van alcohol of als je een roker bent. Hetzelfde geldt voor je partner.
PROBEER JE BABY EENS IN TE WIKKELEN
Niet elke baby heeft er nood aan, maar sommige kindjes missen na de geboorte het veilige gevoel van de krappe baarmoeder. Ze zwaaien met hun armpjes (ook tijdens hun slaap) omdat ze op zoek zijn naar de begrenzing van de baarmoederwand. Zo kunnen ze zichzelf per ongeluk telkens weer wakker ‘zwaaien’. De baby inwikkelen kan dan rust brengen. Hoe je dat doet, lees je hier.
BOUW JE EIGEN CO-SLEEPER
Co-sleeper wat te prijzig? Je kan ook een Ikea-spijlenbedje (bijv. het model Gulliver zo monteren dat het maar drie zijkanten heeft: hallo co-sleeper. Belangrijk: het bedje moet perfect aansluiten op jouw bed, en de matrassen moeten op dezelfde hoogte liggen.