Borstvoeding na een keizersnede

Icon 39

Soms loopt het niet zoals je hoopte, en wordt je kindje via een keizersnede geboren. Dat kan een geplande keizersnede zijn, of een spoedkeizersnede, soms na uren arbeid. Een keizersnede is een belemmering. De wonde doet pijn en je bent minder mobiel. We geven je graag enkele tips mee die je kunnen helpen om de start van je borstvoeding in deze omstandigheden zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Verschillende factoren spelen een rol bij de opstart van je borstvoeding. Minimum één uur huid-op- huid contact vlak na de bevalling. Frequent aanleggen, om de melkproductie op gang te brengen. Voldoende slaap/rust, beperking van het bezoek. en steun van je omgeving.

Huid op huid contact

In een ideale situatie kan je baby na de geboorte minimum één uur huid op huid met jou doorbrengen. Deze periode is belangrijk voor de hechting tussen jou, je partner en je baby. Ook komen er meteen verschillende hormonen vrij (prolactine en oxytocine) die helpen bij de melkproductie. Na een keizersnede is dit soms niet zo vanzelfsprekend. Je partner kan eventueel dat eerste uur (of langer) huid-op-huid overnemen. Het zal je borstvoeding niet op gang trappen, maar je partner kan alvast een band beginnen opbouwen met jullie kleintje, en die voelt zich ondertussen veilig en geborgen. Zodra je als mama in staat bent, kan je zelf je kindje bij je leggen.

Baby’s die veel tijd bij de mama of papa huid-op- huid doorbrengen, vertonen veel minder stress vertonen. Zelfs een baby die rustig in zijn bedje ligt te slapen, vertoont hogere stress-symptomen dan een baby die de eerste uren bij de ouders in de armen doorbrengt. Je verwent je baby niet!

Voldoende stimulatie

Om de melkproductie op gang te brengen, is het belangrijk dat je baby de eerste dagen minstens 8 tot 12 keer per 24 uur de borst krijgt. Wanneer je een keizersnede achter de rug hebt, is dit extra belangrijk. De hormonenstroom die je nodig hebt om die productie een duwtje in de rug te geven, blijft vaak wat langer uit omdat je lichaam (meestal) geen urenlange arbeid heeft doorgemaakt. Je lichaam begrijpt als het ware niet goed dat je bevallen bent. Hierdoor start de melkproductie vaak wat later op. Maar geen nood, ze komt zeker op gang! Als je kindje niet meteen drinkt aan de borst, kan ook huid-op-huid-contact al een goede stimulans zijn. Een goeie kolf kan je borsten het signaal geven dat ze moeten beginnen produceren, als je kindje dat (nog) niet kan.

In geval van twijfel is het altijd beter te veel te stimuleren (al dan niet met een kolf) dan te wachten. Een te hoge productie krijg je immers makkelijk afgebouwd. Later je productie opkrikken is lastig en slechts beperkt mogelijk.

Onderschat de kracht van rust niet!

Een keizersnede is een zware buikoperatie en het herstel neemt tijd. Je baby comfortabel aanleggen is zeker de eerste dagen een hele uitdaging. Druk op de wonde kan tot weken nadien onprettig zijn. Je moet dus een beetje creatief zijn en zoeken naar welke houdingen voor jou werken. Je kan bijvoorbeeld op je zij liggen met je baby naast jou, ook de rugbyhouding (waarbij de voetjes van je kindje onder je oksel steken, alsof je een rugby onder je arm neemt) is een optie.

Ervaar je veel pijn die eerste dagen, gebruik zeker voldoende pijnstilling. De pijnstillers die je in het ziekenhuis krijgt, hebben geen invloed op de borstvoeding. Met de pijn verbijten help je niemand verder, bovendien zal pijn je borstvoeding tegenwerken: je kan je niet goed ontspannen, waardoor de melk minder gemakkelijk zal toeschieten.

Vraag voldoende hulp. Iedereen rond jou is er om te helpen. Probeer die eerste dagen zoveel mogelijk te rusten. Hoe sneller je je beter voelt, hoe makkelijker de borstvoeding zal gaan. Probeer het bezoek te beperken en kort te houden. Het slagen van je borstvoeding is je belangrijkste project en de eerste dagen zijn cruciaal. Een drukke kamer en priemen- de ogen van vrienden en familie zijn meestal niet bevorderlijk.

Schakel ook thuis voldoende hulp in, een vroedvrouw of lactatiekundige die je door al je borstvoedingsvragen kan helpen, kraamhulp die voor jou kan koken, poetsen en boodschappen doen, vrienden en familie die er voor je staan,...

Steun

De uiteindelijk belangrijkste factor in het slagen van je borstvoeding, is de motivatie en vooral steun van jou en je partner. Een keizersnede kan een invloed hebben op het verloop van de opstart van de borstvoeding. Als je goed geïnformeerd bent en je rekening houdt met de beperkingen en je je aanpast, heb je een grote kans tot slagen. Durf voor jezelf opkomen en bovenal: Blijf in jezelf geloven, je kan het!