Opvoedondersteuning

Soms lijkt het alsof het ouderschap iets is dat we meteen onder de knie moeten hebben, net zoals het opvoeden van meerdere kinderen een evidentie lijkt te zijn. Maar niets is minder waar. Ouderschap is een groeiproces, een voortdurend zoeken naar wat jij als ouder belangrijk vindt voor jezelf, je kind en je gezin. En dit gaat vaak gepaard met veel vragen en onzekerheden. Of het nu kleine of grote vragen zijn. 
Heb jij concrete vragen rond opvoeding? Maak jij je wel eens zorgen rond het gedrag van je kind? Zie jij door de bomen het bos niet meer met al die meningen die circuleren op het internet? Vraag jij je regelmatig af of je het wel goed doet, of er dingen zijn die je misschien anders kan doen? Of wil jij gewoon eens je verhaal kwijt, zonder hiervoor veroordeeld te worden of allerlei goedbedoelde adviezen naar je hoofd geslingerd te krijgen? 
Wel, dan ben je bij opvoedingsondersteuning aan het juiste adres! Samen bekijken we wat jouw vragen en/of wensen zijn en hoe we hier naartoe kunnen werken! 

Met welke vragen kan ik dan terecht bij een opvoedcoach?

Opvoeden is een breed begrip, en iedere ouder botst op andere dingen. Het is dan ook moeilijk om een volledige opsomming te maken van de vragen en thema’s waarvoor je een opvoedcoach onder de arm kan nemen. 
Hieronder een aantal voorbeelden, maar staat jouw vraag of thema er niet tussen, neem dan zeker contact op en dan bekijken we samen of wij je verder kunnen helpen! 

  • Mijn kind wordt snel boos en ik weet niet hoe ik hiermee moet omgaan.
  • Mijn kind heeft een sterke eigen wil. Als ik iets vraag, mondt dit vaak uit in een strijd. 
  • Ik heb het gevoel dat ik altijd maar boos ben en alleen maar kan straffen, ik wil het graag anders doen.  
  • Ik word onzeker van alle adviezen die ik krijg of lees. Ik wil graag even aftoetsen of het goed is wat ik doe. Ik wil terug op zoek gaan naar wat ik zelf belangrijk vind. 
  • Mijn kinderen maken onderling veel ruzie. Hoe kan ik hiermee omgaan?
  • Mijn partner en ik hebben een andere aanpak. Is dit een probleem? 
  • Sinds er een jongere broer of zus is, vertoont mijn oudste kindje veel uitdagend gedrag. Wat nu? 
  • Wanneer mijn kind boos is, doet hij ons of de andere kinderen in huis pijn. Wat kan ik doen? 
  • Het lukt me niet meer om te genieten van de tijd met mijn kind. Alles lijkt een opgave en een strijd. Ik wil graag terug kunnen genieten van het gezinsleven. 
  • Mijn kind lijkt vaak met opzet in zijn broek te plassen, wat kan ik doen? 
     

Hoe gaat dat dan in zijn werk, zo’n gesprekken bij een opvoedcoach?

Na een eerste contact via mail of telefoon, plannen we samen een intakegesprek.
Tijdens een intakegesprek staan we stil bij jullie vragen en/of bezorgdheden en proberen we zo’n volledig mogelijk beeld te krijgen van jullie gezinssituatie (hoe is de zwangerschap verlopen? Hoe waren de eerste maanden als baby? Wanneer zijn je bezorgdheden begonnen? Heb je misschien al dingen geprobeerd?, Zijn er nog andere kindjes thuis?, …) . 
Sluit jouw vraag aan bij onze manier van werken en, minstens even belangrijk, voel jij een fijne klik met de opvoedcoach? Dan plannen we een volgende gesprek in waarbij we dan concreet aan de slag gaan met jullie vragen! 
 

Hoelang duurt zo’n gesprek eigenlijk?

De stap nemen om hulp te vragen bij de opvoeding van je kleintje, is niet voor iedereen evident. Je stelt je erg kwetsbaar op en vaak vergt het veel moed en energie om die ene mail te versturen of de telefoon te pakken. 
We vinden het dan ook erg belangrijk dat jij je gehoord voelt. Daarom nemen we graag de tijd om naar jouw verhaal en ervaringen te luisteren. Zowel voor een intakegesprek als een vervolggesprek rekken we één uur uit.  
 

Hoeveel gesprekken heb ik nodig?

We werken graag op maat van jou en je gezin. Daarom plakken we geen vast aantal gesprekken op de begeleiding. Sommige gezinnen kunnen weer verder na één consultatie, anderen graag wat meer opvolging. Samen met jou bepalen we hoe frequent je op consultatie komt.  

Waar gaat dit gesprek door?

Een intakegesprek vindt doorgaans plaats in de praktijk in Boortmeerbeek. Maar is het moeilijk voor jou om ter plaatse te komen, kan je ook kiezen voor een videogesprek.
Voor een vervolggesprek zijn, naast live- en videogesprekken, ook huisbezoeken een mogelijkheid. Heb jij graag dat we eens komen kijken hoe het er in real live aan toegaat? Of voelt het voor jou gewoon fijner om deze gesprekken in je vertrouwde omgeving te laten doorgaan? Bespreek dit dan zeker, samen bekijken we wat mogelijk is! 
 

Indien ik een partner heb, komen we dan best met twee?

Graag! Wanneer je met twee instaat voor de opvoeding van een kind, vinden we het erg waardevol wanneer beide partners aanwezig zijn. Vaak merken we dat partners het gedrag van een kind anders ervaren of dat er een verschil is in opvoedingsstijl. Om zoveel mogelijk op maat te kunnen werken van jullie gezin én omdat we het belangrijk vinden dat beide ouders een stem krijgen, vinden we het dan ook fijn als jullie met twee aanwezig kunnen zijn. 
Maar is dit dan een verplichting? Nee hoor! 
Is het praktisch niet mogelijk om beiden aanwezig te zijn? Heeft je partner geen of minder nood aan ondersteuning door een externe? Kom jij liever eerst eens alleen op gesprek?, … Dan ontvangen wij jou uiteraard ook graag alleen!  
 

En mijn kind? Moet hij of zij ook aanwezig zijn?

Nee hoor. Wij geven er de voorkeur aan om de gesprekken zonder je kind(eren) te laten doorgaan. Over het algemeen komen ouders bij ons terecht omdat ze zich zorgen maken om bepaalde zaken, voelen dat het even wat moeilijker gaat, dingen anders willen zien, … Kinderen vinden het doorgaans niet fijn om hun ouder(s) over hen te horen praten, en bovendien merken we ook dat vele ouders zich er niet prettig bij voelen om deze thema’s openlijk te bespreken in het bijzijn van hun kind.
In eerste instantie gaan we dus alleen met de ouder(s) aan de slag. Als tijdens de gesprekken blijkt dat het toch zinvol kan zijn om ook eens een sessie met jouw kind te doen (vb. rond emotieregulatie), kan dit in overleg met jou gepland worden. Indien je zélf het gevoel hebt dat dit nuttig kan zijn, geef het dan gerust aan en we bekijken samen wat het meest aangewezen is in jullie situatie. 
 

Zoek hier jouw wolkjes (opvoedondersteuning)
Locatie
Waar op consult?




Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Ruth Berckmans
Ruth Berckmans

Psychologisch consulentopvoedondersteuningPerinatale counselingslaapadvies

Zoek je nog iets anders?