Wat is een geboorteplan?

groene vorm

Een belangrijk onderdeel in van de voorbereiding op de arbeid en de bevalling is het opstellen van een geboorteplan. Ik heb enkel een beetje moeite met de naam. Want het gaat over een plan, en ik denk dat toch wel iedereen weet dat je een geboorte niet kan plannen. Toch is het belangrijk om je zorgverleners op de hoogte te brengen van je geboortewensen.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je wensen rond bevalling, geboorte en 1ste contact met de baby beschreven staan. Misschien is geboortewens dan een beter woord. Omdat geboorteplan ondertussen gelukkig een ingeburgerd woord is, houd ik het daar op.

Als je aandachtig over je bevalling gaat nadenken, als je informatie krijgt en die laat doordringen, ontstaat er een bewustwordingsproces dat heel waardevol is. Je krijgt het gevoel dat er aandacht is voor jou en jouw gevoelens. Voor je bevalling bespreek je het geboorteplan met je gynaecoloog of vroedvrouw, zodat deze op de hoogte is van jouw wensen.

Een geboorteplan is geen eisen lijst, maar een instrument om de communicatie te bevorderen tussen jullie en de zorgverlener tijdens arbeid en bevalling.  Het doel is om een geboorteplan te maken wat eenvoudig en duidelijk is. Streef er naar om het maximaal een pagina groot te maken, er is niet altijd tijd voor iedereen om een langer plan te lezen.

Beslis zelf


Als zwangere koppels betrokken wordt in de beslissingen die moeten genomen worden tijdens de geboorte zouden ze met een beter gevoel terugkijken op de geboorte ervaring.  Belangrijk is dat je serieus genomen wordt, dat je gehoord wordt. Zelfs een bevalling met veel interventies kan positief ervaren worden als je betrokken wordt bij de beslissingen rondom die interventies en als je steeds goed geïnformeerd wordt.

Richt je op je prioriteiten


Er kunnen heel veel dingen zijn die je belangrijk vindt. Natuurlijk wil je het liefst wilt dat alles volgens je wensen verloopt. Maar dan loop je de kans dat je uitkomt op een geboorteplan, dat zo lang is, dat niemand het meer leest. Het is beter om je te focussen op zaken die echt belangrijk voor je zijn. Wat je kunt doen is een lijst maken met al je wensen rondom de bevalling. Sorteer deze lijst dan van meest belangrijk naar minst belangrijk. Neem dan de top vijf of zes van deze lijst en laat de rest vallen. Dit zouden dan de zaken moeten zijn die je echt belangrijk vindt.

Hoe schrijf je een geboorteplan?

Een geboorteplan schrijven doe je best in drie stappen, neem je tijd, denk er even over na.

Zet al wensen en angsten op papier.
Zit samen met je partner en ga brainstormen over alles dat je tegen kan komen tijdens de bevalling. Informeer je daar goed over. Lees websites, zoek boeken, volg een zwangerschapscursus en schrijf op wat er in je opkomt.

Bespreek alles met de je vroedvrouw.
Het is handig om vooraf te weten of je wensen haalbaar zijn. Stel vragen, vraag verduidelijking, zoek naar een eventueel alternatief. Bekijk wat hoofd en bijzaken zijn.

Het uiteindelijke geboorteplan: Schrijf je wensen op .
Nu je hebt kunnen bepalen wat haalbaar is en wat voor jou de belangrijkste punten zijn, kun je je geboorteplan opstellen. Beperk je tot één blad: de zorgverleners kunnen dan in één oogopslag zien wat je wensen zijn. Mocht je echt meer in het geboorteplan kwijt willen, beperk je dan tot twee bladen en zet het belangrijkste bovenaan. Niets staat helemaal vast, het kan altijd anders lopen en en jij kan altijd van gedachten veranderen.

Informeer je zorgverleners over je wensen
Dit moment is belangrijk, communiceer over je wensen. Breng je vroedvrouw, je gynaecoloog, de kraamkliniek op de hoogte. Neem je geboorteplan mee naar het ziekenhuis waar je gaat bevallen.

Neem nadien de tijd om samen als koppel de geboorte te overlopen, ook bij je vroedvrouw kan je terecht met je bevallingsverhaal. Ze luistert graag.