Eva is vroedvrouw en verpleegkundige (Pediatrie en Neonatologie) Ze werkte vroeger op de spoedgevallendienst van het UZ Leuven en gedurende zeven jaar lang op de intensieve neonatale zorgen afdeling (ook te UZ Leuven), waar ze kleintjes met een moeilijke start hielp. Ondertussen werkt ze fulltime als vroedvrouw bij De Wolk waar ze al haar expertise bundelt in haar zorg.
Enkele vragen aan Eva
Waarom ben je zelfstandig vroedvrouw geworden?
Dit is eigenlijk allemaal heel toevallig gelopen, het lijkt me zelfs wat in de schoot geworpen te zijn. Ik miste de vroedkundige zorg wel een beetje en had al wel eens met het idee gespeeld, maar nog niets concreet mee gedaan. En toen kwam het berichtje van een vriendin die in opvolging was bij De Wolk. Zij had mijn naam doorgegeven aan haar vroedvrouw, vond dat het echt iets voor mij zou zijn en dat ik zeker contact moest opnemen met Elke. Ik heb hier dan even over nagedacht en dan diezelfde dag nog een mailtje gestuurd naar Elke. Lang moest ik toen niet wachten want een dag later zaten we al even samen. We spraken af en om eens mee te lopen en dat beviel me wel. In het begin was ik nog wat terughoudend, maar als snel was de pret te groot en nam ik een stapje terug in het ziekenhuis. Dat volledig opgeven kan ik (nog) niet, maar De Wolk is intussen toch een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden.
Wel grappig voor iemand die tijdens de opleiding Vroedkunde steeds beweerde nooit zelfstandige vroedvrouw te worden ?
Wat zijn je hobby’s?
‘Ik doe yoga, maar dan de actieve soort. Te rustig en meditatief is namelijk niet echt m’n ding, ik moet voelen dat ik gewerkt heb. (lacht) Daarnaast geniet ik ook van Western paardrijden, een beetje zoals de cowboys. Hier kan ik mijn plezier halen in het contact met het paard, de samenwerking tussen ons twee en het buiten zijn.’
Hoe laten mensen hun dankbaarheid al eens zien?
‘Sommige mensen schudden je extra de hand of geven een knuffel. Soms krijg je achteraf een kaartje of brief ter bedanking. Die kaartjes en briefjes bewaar ik. Soms lees ik ze terug en dan kreeg ik elke keer weer een warm gevoel. Vaak besef je zelf niet ten volle wat jouw aanwezigheid, je woorden betekenen voor mensen. Een van de momenten waar ik nog steeds vrolijk van word als ik eraan terugdenk, was toen ik een klein te vroeg geboren jongetje verzorgde op de intensieve neonatale zorgen. Zijn mama belde ’s nachts vlak nadat ze afgekolfd had. Een supervrolijke stem aan telefoon die riep “ik heb drie druppels melk!”. Die vrolijkheid, die euforische reactie op het feit dat haar melk aan het komen was. Ik vond het geweldig. Als ik eraan terugdenk, krijg ik weer een brede smile. Eén van de kaartjes die heb bewaard, is van dit koppel. (lacht)’
Waarom zouden ouders een vroedvrouw onder de arm moeten nemen?
‘Om zin aan de onzin te geven. Er is zoveel informatie beschikbaar, dit werkt overdonderend voor mensen. Een vroedvrouw kan een gids zijn door deze informatiemassa om zo te vinden wat het beste kan werken voor deze ouders. Want niet alle dingen passen voor alle mensen. Een vroedvrouw kan hierbij een, soms ook letterlijk als dat nodig is, een ruggensteun zijn voor de mensen.’
Is er nog een fabeltje dat je de wereld uit wil helpen?
‘Dat je enkel van tel bent voor een vroedvrouw als je borstvoeding geeft. Niet waar. Als vroedvrouw is het mijn taak om nieuwe mama’s en papa’s te begeleiden en ondersteunen. Of dat nu bij een eerste of een vierde kind is. Of dat nu bij een borstvoeding of een flesvoeding is. Het gaat over die baby en wat er voor de ouders past, kan of lukt. Pro borstvoeding ja, maar daarom niet negatief tegenover flesvoeding. Vooral pro een gelukkige baby en gelukkige ouders!’
En dat vroedvrouwen geitenwollensokken zijn ? We spreken dan wel over salade in de beha, maar enkel omdat het bewezen remedies zijn. Bijscholingen zijn ook als vroedvrouw een must om correcte up-to-date wetenschappelijk onderbouwde info te kunnen geven.
Waar word jij blij van? Wat zijn je kleine gelukjes?
Een leuke babbel met mijn vrienden of familie, buiten genieten van de zon op m’n snoet, knuffelen met mn metekindje (en alle andere kindjes die ik ken), een beetje me-time met badje/boekje/serie of film of eens lekker gaan genieten met een etentje of een wellness.
En natuurlijk zalig fijne huisbezoeken met leuke babbels, ouders die in hun kracht gezet worden door je bezoek, … hier laad ik echt m’n batterijtjes van op!
Wat zeggen Wolk mama's papa's?
Sofie
Vandaag voor de eerste keer een vroedvrouw op bezoek na mijn bevalling niet wetende wie zei was, wat gaat ze juist komen doen? Moet dat wel?
Maar dan was Eva daar! Ik kende haar niet maar wooow, wat een vrouw! Heel lief, rustig, mee denkend, verplicht ons hellemaal niets. Wij hebben zoveel handige tips mee gekregen. Want na onze “helse” eerste nacht thuis hadden we het wat moeilijk maar dat huisbezoek van haar deed wonderen. Dankbaar dat jullie bestaan! ?
Klaar om Eva te ontmoeten?
Wolkjes over Eva
‘Een tijdje geleden was ik op huisbezoek bij een mama en we waren aan het bijpraten. Ik had het over de zoektocht naar een nieuwe collega. Ze moest meteen aan Eva denken. Die mama noemde Eva ‘een vroedvrouw in hart en nieren die even op een ander spoor zit.’ ’s Avonds kreeg ik al een mail van Eva en een dag later zaten we samen voor een leuke babbel. Ze liep drie dagen mee en bij een tweede gesprek was alles in kannen en kruiken. Zo snel kan het soms gaan. Eva heeft daadkracht en is efficiënt. Ze is ook erg enthousiast maar kan tegelijk onmiddellijk rust creëren als dat nodig is: het ideale recept voor een goeie vroedvrouw.’
Bij Eva zie je dat het ‘vroedvrouw zijn’ niet enkel haar job is maar ook haar passie. Ze wil het beste voor haar patiënten en staat open om steeds bij te leren. Het is super handig dat ze ook spoedverpleegkundige is in UZ Leuven want wanneer ik raad nodig heb over bepaalde wondverzorging kan ik steeds bij haar terecht voor een juist advies! Kortom een toffe ‘madam’ waar ik ook wel graag eens mee cava drink en sushi eet!
Eva is een collega waar je 100 procent op kan rekenen. Ze werkt niet full time bij De Wolk, toch ze is altijd bereid te helpen en in te springen wanneer ze kan en ik zou haar niet meer kunnen missen. Wanneer het over wondzorg gaat of complexere zorg bij bijvoorbeeld prematuurtjes maak ik graag gebruik van haar expertise. En tussendoor een leuke babbel of een gezellig telefoontje kan er altijd bij ?. Ze kan goed relativeren en heeft een bepaalde rust over zich, je voelt je meteen op je gemak bij haar.