De Wolk, tal van toffe cursussen: Van yoga tot babymassage en natuurlijk dé bevallingscursus! Het is dan ook over deze laatste dat ik wat meer te vertellen heb.
De bevallingscursus volgde ik bij beide zwangerschappen. Bij een eerste zwangerschap is het vooral spannend! Bevallen: wat is dat eigenlijk en beter nog, hoe doe je dat? Die horrorverhalen die jouw vriendinnen vertellen, is dit echt zo? Of kan je er ook een mooie ervaring van maken?
Hop, naar de cursus en we gaan het allemaal leren! Het gemeenschappelijke aan de cursus is dat moeder een dikke buik heeft en vader wat onwennig op zijn stoel zit te draaien. Eens de cursus vordert, merkt vader op dat het toch wel meevalt en moeder slorpt zoveel informatie op dat ze de bevalling ‘helemaal’ ziet zitten.
Deze informatie is belangrijk en me bijgebleven. Deze lijst is niet limitatief:
- Het medische aspect: hoe een baby geboren wordt, de verschillende posities van de baby, de medische handelingen tijdens een bevalling, de verzorging achteraf,…
- De arbeid: hoe doe je dat, wat kan je doen om te ontspannen, wat kan de rol van de man zijn,…
- Het communicatieve aspect: uw wensen kenbaar maken bij het medische personeel, een bevallingsplan opmaken, uw man een rol laten opnemen,…
- De info omtrent de baby zoals borstvoeding, de eerste dagen na de geboorte,…
- …
Al deze info heeft me sterker gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik klaar was om een baby te krijgen. Het was behapbaar, controleerbaar, geruststellend… we hebben dit! We doen dit! Als ik erop terugblik was ik enkel klaar voor het (in mijn ogen) mooiste scenario: een natuurlijke bevalling met liefst géén ruggenprik en een team rond jou die eensgezind jouw mening deelde.
Ik was niet voorbereid op een mislukte inleiding en een keizersnede, al kwam dit ook (beperkt) aan bod. Ik werd helemaal overdonderd, was volledig uitgeput en het team deelde een iets andere mening. Ik liep een bevallingstrauma op…
Vooral dan waren de vroedvrouwen van de Wolk aanwezig door een gesprek, troost, een boekentip, een blog,… Ik begon te zoeken naar antwoorden en hoe het allemaal anders had kunnen lopen. Diana Koster’s perfecte bevallingen en moeders (en hoe deze niet bestaan), de blog le coeur à marée basse waarin geboorterechten aan bod komen,…
Ik vormde mij een mening over hoe het zeker niet meer mocht lopen en hoe ik mijn recht op een mooie geboorte kon waarborgen.
Ik werd voor een tweede keer zwanger. Ook nu besloot ik om de bevallingscursus te volgen, maar dan ‘the sequel’. Ook nu met andere ouders. Vaders die zonder problemen meegaan en moeders die al een bevallingservaring hebben. Ieder haar bevallingsverhaal… wat zwaar om te aanhoren is als je een eerder negatieve ervaring hebt gehad. Ook de cursus herhaalde veel van wat ik niet meemaakte en daar bovenop wordt een inleiding en een keizersnede niet vermeld in Penny’s Simkin’s road map of Labour…
Dit kwam binnen, maakte me ontzettend emotioneel, ik voelde me plots geen moeder meer want ik kon niet meepraten… Ontzet ben ik naar huis gegaan en mailde ik de vroedvrouw.
Wat daarop volgde maakt dat cursussen bij de Wolk van onschatbare waarde zijn. Troost, ondersteuning, de juiste hulp…
Uiteindelijk draaide ook deze zwangerschap uit op een geplande keizersnede. Alles wat in de cursus kwam heb ik aangewend, maar deze keer op mijn manier, aangepast aan mijn situatie:
- Het medische aspect: overtijd gaan en de risico’s, waarom kan je in Nederland langer zwanger zijn, de verschillen in anesthesie en welke het best zou zijn, snijden of scheuren, dichtnaaien,…
- De arbeid: /
- Het communicatie aspect: gesprekken met mijn eigen huisarts, therapeute, vroedvrouwen van het ziekenhuis en de Wolk, gynaecoloog, anesthesist… over mijn angsten en wensen, de strijd om samen te blijven in de recovery room en blij zijn met een consensus, loslaten, me gerespecteerd voelen als moeder en als patiënt… Vooral dit laatste is zo ontzettend waardevol!
- De info omtrent de baby: dat was je vergeten, maar schiet snel weer te binnen.
Na de geboorte heb ik mijn gynaecologe bedankt met de volgende woorden: ik vond het een mooie ervaring. En echt, dat was het! Maar niet zonder de hulp van de Wolk en dat is niet gelogen!
Kan je je überhaupt voorbereiden op een bevalling? Nope, er zijn wel drie regels:
- Neem een vroedvrouw,
- Win informatie in, maar laat het beeld, dat je hebt van een bevalling, los.
- Bespreek je wensen en angsten met iedereen die het horen wilt. Socio-emotionele ondersteuning wordt veel te vaak vergeten en de Wolk brengt je dit graag bij!
En weet, die socio-emotionele ondersteuning, kan echt een pak beter in ziekenhuizen. Heb de moed om het bespreekbaar te maken! De Wolk voorziet de nodige steun.