Huisbezoek vroedvrouw

Hoera, een baby! Een van de meest ingrijpende veranderingen in je leven: daar mag je gerust een professional voor inschakelen. Want elke mama verdient een vroedvrouw: iemand die je begeleidt van A tot Z, van prenatale vraag tot postnatale zorg. Jouw steun en toeverlaat. Een vroedvrouw is er voor al jullie zorgen én dromen, eender wanneer. Wij bij De Wolk garanderen dat we goed voor jou en je baby zullen zorgen, welke kleur jouw wolk ook heeft: roze, zwart of alle kleuren er tussenin.

Omdat thuiskomen een hele aanpassing is, komen we na je ontslag uit het ziekenhuis snel langs. We komen dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Ook al gaat alles goed raden we deze opvolging aan, de eerste dagen thuis is immers een medische opvolging noodzakelijk.

Een vroedvrouw is er niet enkel voor mama’s en baby’s. Ook voor de papa’s en meemama’s, voor broers en zusjes. Want: een nieuwe baby in huis is héérlijk, maar het is ook een heuse aanpassing voor jullie allemaal. Je partner wordt een ouder, jij wordt een mama, jullie enige kindje wordt plots ‘de oudste’

Hoe huisbezoeken aanvragen?

Om deze overgang naadloos te laten verlopen, maken we graag al kennis tijdens de zwangerschap. Wil je graag een vroedvrouw van De Wolk aan huis na de geboorte van je baby. Maak al tijdens de zwangerschap een afspraak voor een intakegesprek.

Hoe de geboorte van je kindje melden?

Een geboorte melden dat doe je binnen de 24u na de geboorte. Je kan ons 7/7 bereiken, wel liefst tussen 9-17u het goede nieuws doorbellen.

Bel ons op 0468187772

Hoe vaak komt je vroedvrouw aan huis?

De vroedvrouw kan al langskomen vanaf de dag van thuiskomst. De eerste 5 dagen na de geboorte komen we dagelijks aan huis, ook in het weekend en op een feestdag. Nadien plannen we de volgende huisbezoeken samen met je in, afhankelijk van jullie situatie. 

Meestal schakelen we rond drie à vier weken over naar consultaties bij ons in de praktijk. De verdere opvolging is voorzien tot 1 jaar na de geboorte. (Voor de eerste negen bezoeken/consultaties na de vijfde dag is er is geen voorschrift nodig)

Hoe verloopt een huisbezoek?

Tijdens de eerste dagen en weken na de geboorte komt de vroedvrouw bij je thuis langs. Ze is er om jouw postnataal herstel op te volgen (bloeddruk meten, knip of scheur nakijken, het inkrimpen van je  baarmoeder te controleren, advies geven bij aambeien…).

Ook voor je baby wordt gezorgd: de vroedvrouw volgt het gewicht, kleur en temperatuur van je baby op, verzorgt de navelstreng. Ze geeft ook voedingsadvies en praktische tips voor de dagelijkse verzorging van je kleintje. Daarnaast is ze er ook voor de niet-medische kant van je kraamtijd: ze helpt jullie om te landen in het kraamnest, stelt gerust, troost (zowel baby als ouders) en luistert.

Er staat geen vast tijdsduur op een huisbezoek, je vroedvrouw neemt tijd voor jou, de tijd die nodig is.

Ken je je vroedvrouw al vanaf de zwangerschap, dan bouwden jullie negen maanden lang een vertrouwensband op. Dat is niet alleen heel fijn tijdens de zwangerschap zelf, maar ook tijdens de kraamtijd. Jullie kénnen elkaar al. Veel mama’s vertellen dat ze het daardoor veel minder lastig vinden om hun onderkant / borsten te tonen. Maar ook omgekeerd is het waardevol: zit je niet zo goed in je vel na de bevalling? Dan zal een vroedvrouw die jou al ként dat veel sneller in de gaten krijgen.

Van ‘hoe knip ik de nagels van mijn baby’ en ‘hoe stop ik een baby in bad’ tot ‘wat doe ik bij krampjes’ of ‘hoe laat ik mijn baby boeren’? Je vroedvrouw heeft raad én praktische tips voor je, over allerlei baby-basics!

Bovenop ‘hoe’, legt ze je ook uit ‘waarom’. Ze normaliseert (“Iedereen vraagt zich dat af hoor…”, of “Jouw baby is heus niet de enige baby die…”) en ze verklaart. Ze helpt je om te begrijpen waarom een baby iets net wél of niét fijn vindt, hoe je baby zich voelt tijdens een groeispurt, waarom hij huilt en wat je kan doen om hem of haar te troosten.

Kom je graag snel na de bevalling naar huis?

Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is 6u na de bevalling naar huis te gaan, mits opvolging van een vroedvrouw bij je thuis. Uiteraard zijn er variaties mogelijk. Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,…

Wil je graag het ziekenhuis sneller verlaten dan het standaard verblijf, dat is zeker mogelijk. Dagelijks komt de vroedvrouw bij jullie thuis langs. Ze is ook telefonisch bereikbaar als de vragen niet kunnen wachten tot het volgende huisbezoek.

Moeten wij voor de huisbezoeken thuis iets voorzien?

Neen de vroedvrouw heeft alles bij in haar mary popins tas, ook een weegschaal. Zelfs bepaalde verzorgingsproducten kan je via haar krijgen.

Wat als ik positief ben getest voor corona, kan ik dan nog op zorg rekenen?

Ja, met aangepast materiaal en de nodige afstand komen we nog steeds op huisbezoek.
 

Zoek hier jouw wolkjes (vroedvrouw)
Locatie
Waar op consult?Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Kiara.laevers
Kiara Laevers

vroedvrouwshop adviesPraktijkassistentekolfconsult

"> Eva Asselberghs
Eva Asselberghs

vroedvrouwKinderverpleegkundigeSpoedverpleegkundigeOntharingen

Zoek je nog iets anders?

Slaapadvies

Slaap is heilig! En zeker wanneer je jonge kinderen in huis hebt. 
Heb jij vragen rond het slaappatroon of het slaapgedrag van je kleintje? Dan kan een slaapcoach jou zeker helpen! 
 

Lees meer   >

Postnatale consultatie vroedvrouw

Na de eerste weken kan je ook in de praktijk terecht. Nog een heel jaar lang. In onze wachtzaal zitten mama’s die nog maar net twee streepjes op een test zagen verschijnen naast mama’s met een baby die al vlotjes kan kruipen. Wij begeleiden ouders tot de kindjes één jaar zijn. Omdat we weten dat dat nodig is. We zijn hier voor jou.

Lees meer   >

Borstvoedingsbegeleiding

Borstvoeding geven is fijn, vele jonge mama’s vinden het heerlijk hun kindje zelf te voeden. Borstvoeding geven is een mooi, logisch en natuurlijk gevolg op zwangerschap en geboorte. Moeders zijn terecht trots als ze hun kindje zien groeien en bloeien op hun melk.

Bij sommige moeders verloopt het voeden vanzelf, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn mama’s die de ene hindernis na de andere moeten overwinnen vooraleer ten volle te kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Heel belangrijk bij borstvoedingsmoeilijkheden is het krijgen van de juiste begeleiding en tips. Informeer je reeds tijdens de zwangerschap, zorg voor begeleiding aan huis ook al gaat alles goed, zo kunnen we vaak problemen voorkomen. Bij moeilijkheden neem zeker contact op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Je kan tijdens de hele borstvoedingsperiode bij een vroedvrouw of lactatiekundige IBCLC van onze praktijk terecht.

Lees meer   >