Samira is klinisch psychologe en psychotherapeute. Als persoon en hulpverlener is ze warm en geboeid door elk verhaal. Ze werk als psychotherapeute in het studentengezondheidscentrum van de KU Leuven, waar ze studenten in de transitieleeftijd met diverse psychische moeilijkheden ondersteunt en behandelt. Als zelfstandige in bijberoep vervoegd ze met veel plezier het team van De Wolk. Samira is, samen met haar echtgenote, mama van 3 enthousiaste en energieke kindjes. Ze krijgt energie van goede babbels, is goed lachs, houdt van zonnige dagen en van late danspasjes met vrienden op leuke muziek alsook van creatief bezig zijn.
Enkele vragen aan Samira
Waarvoor kan je terecht bij Samira?
• Intake
• Individuele therapie
• Adviesgesprek
• Gesprek met partner
Hoe ga je tewerk?
Ik ontvang iemand graag met openheid en warmte. Tijdens een eerste gesprek, een intake, luister ik met zorgvuldigheid naar je verhaal, naar wat voor je moeilijk loopt en naar je noden/verwachtingen op dat moment. We schatten samen in of 1 gesprek voor je voldoende is of we net meer tijd nodig hebben.
Wie kan bij je terecht?
(Toekomstige) ouders die kampen met perinatale en/of postnatale moeilijkheden, evenals (toekomstige) ouders van wie de wens tot zwangerschap (langer dan verwacht) uitblijft kunnen bij mij terecht. Ook thema’s zoals het verlies van een (ongeboren) kindje kunnen rekenen op een warme open deur. Het betrekken van de partner is steeds bespreekbaar. We schatten dan samen in welke mate er nood is aan relatietherapie of het eerder gaat om het tijdelijk/éénmalig betrekken van de partner in onze sessies. In geval van een vraag naar relatietherapie zoekt ik samen met jullie naar een gepast plekje bij een collega.
Wanneer kan een psycholoog of psychotherapeut helpend voor je zijn?
Mensen zijn van nature weerbaar. We botsen elke dag tegen obstakels waar we zonder of met weinig moeite voorbij geraken. Het kan echter gebeuren dat je het tijdelijk of voor een langere tijd moeilijk krijgt, het gevoel ervaart dat je vast loopt en/of de grip verliest. Een psycholoog of psychotherapeut kan een hulpkanaal worden om deze moeilijke fase door te komen, om terug het gevoel van grip te bekomen. Een gesprek kan voldoende zijn, maar soms zijn meerdere gesprekken nodig. Soms zijn klachten die mensen ervaren van die aard dat ze 1 of meerdere levensdomeinen intensief beïnvloeden. Het starten van een langer psychotherapeutisch proces kan dan nodig zijn.
Hoe kwam je bij De Wolk terecht?
Als voorbereiding op de komst van mijn 2de kindje kwam ik als mama bij De Wolk terecht. Ik was onmiddellijk geraakt door de warmte, openheid en niet-oordelende sfeer die er heerste. Op dat moment was dit precies wat ik nodig had. Stiekem droomde ik ervan om ooit dit team te mogen vervoegen. Eind 2022 durfde ik eindelijk de stap naar de praktijk te zetten.
Hoe was je weg naar het moederschap?
Ik wist al heel lang dat ik heel graag mama wou worden. Het liefst wou ik 4 kindjes en wou ik er voor mijn 30ste aan beginnen. Alles draaide iets anders uit. Als lesbisch koppel verliep de weg naar het moederschap ‘georganiseerd’ en in ons geval ook langer dan verwacht. In 2015 werd ik voor de eerste keer mama van een zoontje. Wat ik dacht dat allemaal vanzelf zou verlopen, namelijk bevallen, mama zijn, borstvoeding geven, draaide allemaal anders uit. Ik voelde me onzeker, soms erg alleen met wat ik voelde, met momenten somber en vastzitten. Tijd en erover praten hebben me geholpen om tevreden te zijn met wie ik ben als mama en meer te leren loslaten.
Heb je tips voor (toekomstige) ouders?
Starten aan het ouderschap, een fase die begint vanaf de moment dat we alleen/samen beslissen om actief zwanger te worden, zie ik als de start van een ‘transitiemoment’ of overgangsmoment. Al deze fases in ons leven gaan samen met de nodige uitdagingen, op psychologisch, lichamelijk, relationeel vlak. Deze fases vragen volgens mij om een combinatie van steun, gepaste zorg, tijd, erkenning en normalisatie.
Laat je omringen door wat/wie je waardevol vindt en je energie geeft. Dit is voor iedereen verschillend, een wandeling in de natuur, een luisterend oor, tijd alleen, een gezellige shopnamiddag, een goed boek,… Sta stil bij wat je denkt nodig te hebben. Adviezen uit je omgeving zijn vaak goed bedoeld, maar misschien niet helpend op dat moment of misschien heb je eerst iets anders nodig. Bedank de andere voor zijn wijsheid/hulp en durf te vragen wat je nodig hebt of geef aan dat je het niet precies weet.
Hoe kan je Samira contacteren?
Via mail: samira@de-wolk.be of op het algemene adres: ondersteuning@de-wolk.be
Mail onderstaande gegevens, een therapeut neemt gauw contact op. Je kan je afspraak ook online maken.
- Naam + voornaam
- Telefoonnummer
- Korte hulpvraag
- Voorkeur moment
- Extra opmerkingen
Telefonisch: 0484861032
Samira is aanwezig op woensdag voormiddag.
Klaar om Samira te ontmoeten?
Wolkjes over Samira
Ik ontmoette Samira als ze zwanger was van haar tweede kindje. Ze is me altijd bijgebleven. Je kan dat zo hebben, iemand met wie je meteen een klik voelt. Toen ze vroeg of we nood hadden aan ondersteuning, heb ik ze meteen uitgenodigd en tijdens dat eerste gesprek zei ik heel spontaan: "Samira, welkom bij De Wolk"