Slecht slapen in de zwangerschap

Icon 38

een aantal tips die je hopelijk wat extra slaap opleveren

Hoe lukt het slapen nog? Een vraag die we als vroedvrouw bijna elke consultatie stellen aan de zwangere vrouwen. En heel vaak is het antwoord niet suuuuuuper enthousiast. 
Slecht slapen in de zwangerschap is een veel voorkomend kwaaltje.
Geen wonder ook: hormonen gieren door je lichaam, mentaal verandert er een hoop, een comfortabele houding vinden lukt maar voor tien minuten en je blaas lijkt continu in alarm te gaan. Goodbye fijne nachtrust!
 

 

Hopelijk helpen onderstaande tips toch een klein beetje..

Niet te laat nog veel drinken

Voldoende vochtinname in de zwangerschap is heel belangrijk, probeer dus zeker voldoende te drinken. Maar kijk eens of het je lukt om een paar uur voor bedtijd niet meer te drinken? Of misschien kan minderen ook al helpen? 

Zoek een comfortabele positie

Veel vrouwen zijn enorm zoekende naar een comfortabele houding. Het gebruik van een borstvoedingskussen om tussen je knieën te leggen en achter je rug is al goed ingeburgerd onder de zwangere (nog niet geprobeerd? Zeker doen!). Maar heb je al eens geprobeerd om ook een kussen onder je buik te leggen? Zo hangt je buik niet naar beneden als je op je zij slaapt maar kan hij rusten op het kussen. Of misschien kan je met een kussen onder je rug (langs rechts) niet helemaal op je zij liggen maar gewoon wat gekanteld waardoor je heupen minder pijn doen? 

Voldoende beweging

Kom je aan voldoende beweging tijdens de dag? Je hoeft geen topsporter te worden tijdens de zwangerschap maar dagelijks bewegen heeft ontzettend veel voordelen! Zoek vooral iets wat je fijn vindt en kan volhouden. Wandelen, fietsen, zwemmen, pilates, yoga, .. allemaal heel waardevol. Wist je dat het goed is om elke dag zeker 30minuten aan matige inspanning te doen? Dat wil zeggen dat je hartslag wat omhoog gaat. 

Maak van je slaapkamer een rustige, kalme omgeving

Van een slaapkamer waar de kleren overal liggen en de wolken stof zich opstapelen wordt niemand rustig. Zorg voor een frisse, verluchte kamer waarvan je rustig wordt. Een zoutlamp en verse lakens doen wonderen.

Piekeren

Mentaal verandert er een hoop tijdens de zwangerschap, logisch dat je brein overuren draait. Alleen is de nacht niet het ideale moment. Kan je aanvoelen waarover je piekert? Heb je veel onrust naar de toekomst toe en heb je nood aan een gesprek met je partner of een goede vriendin? Voel je angst naar de bevalling toe en kan het volgen van een zwangerschapscursus daarbij helpen? Staat er nog veel op jullie administratieve to do lijst en zou je eens een paar uurtjes administratie moeten inplannen? Door eerst al aan te voelen waarover je piekert kan je overdag de stappen zetten die nodig zijn voor jou. 

Zoek een fijn avondritueel

Dat schermen voor het slapengaan niet zo’n goed idee zijn weten we allemaal. Misschien kan je een zwangerschapsdagboek beginnen waarin je regelmatig iets neerschrijft? Een korte mediatie voor het slapengaan? Wat yoga oefeningen om de avond af te sluiten? Een ontspannend boek? 

Eet niet te laat voor het slapengaan, en eerder lichte maaltijden

Zeker wanneer je ook last hebt van zure oprispingen kan het goed zijn om je voeding ook eens onder de loep te nemen. Eet je misschien wat te laat ’s avonds en ligt je voeding nog op uw maag? Of kruip je juist met honger in bed en is het beter om nog een kleine snack te eten voor het slapengaan? Te zwaar eten ’s avonds kan vlot in slaap vallen ook belemmeren. Regelmatig kleine porties eten overdag kan helpen. 

Vroeg gaan slapen, rustige weekenden en middagdutjes tot the rescue

Als je toch regelmatig slechte nachten hebt, probeer dan slaap te sprokkelen waar het kan. Vroeg gaan slapen is het nieuwe uitslapen 😊 En misschien kan je wel af en toe van thuis werken en een korte middagdut inlassen? Of staat het weekend boordevol plannen waarvan er gerust een paar uitgesteld kunnen worden?

Wat langer kunnen uitslapen in het weekend kan wonderen doen!

Maak je je zorgen? Bespreek het met je vroedvrouw.